0

П ървото нещо, за което се сещаме, когато почувстваме болка в областта на гърдите, е сърцето. Но това може да издава много други заболявания, които са не по-малко опасни и изискват незабавна реакция.

Само една трета от оцелелите от инфаркт са имали болка в гърдите непосредствено преди атаката, сочи статистиката. Но въпреки това първото нещо, което идва наум, ако има болка в гърдите, е: „Нещо не е наред със сърцето!“. Ето какви други причини могат да причинят дискомфорт и дори болка в гърдите и в кои случаи трябва спешно да се консултирате с лекар.

1. Киселини в стомаха

Киселините понякога наподобяват на симптомите на инфаркт толкова много, че е лесно да ги объркате. Но дори и само това може да е признак на опасно сърдечно заболяване, така че ако внезапно усетите парене и болка в гърдите и това не може да бъде свързано с прием на храна или заболявания на храносмилателната система, незабавно се консултирайте с лекар.

2. Херпес зостер

Друга възможна причина за болка в гърдите е херпес зостер - заболяване, което засяга предимно възрастните или хората с имуносупресия. Проявява се като вътрешна реактивация на вируса на варицела зостер. След като човек се е разболял от варицела, вирусът продължава да живее в организма, без да предизвиква симптоми. По-късно в живота обаче може да се активира отново и да предизвика болезнен херпесен обрив. Това най-често се случва след 50-те. Понякога обривите са толкова незначителни, че просто не могат да бъдат забелязани. Но ако болката се разпространява по линията на ребрата, може би става дума точно за това, а не за сърдечно заболяване.

3. Панкреатит

Панкреатитът е възпаление на панкреаса. Обикновено болката е концентрирана в корема, но понякога може да се разпространи в гръдния кош и да наподобява болката от инфаркт. Във всеки случай трябва да се консултирате с лекар, тъй като панкреатитът е опасно заболяване, което може да застраши не само здравето, но и живота.

4. Пристъп на паника

Симптомите на паническа атака могат лесно да бъдат объркани с тези на сърдечен удар: задух, сърцебиене, изпотяване, объркване и дори болка в гърдите са всичко, което хората могат да изпитат по време на паническа атака. Ако страдате от паническо разстройство, не забравяйте да помолите вашия лекар да провери сърцето ви и да даде съвет как да се държите по време на такава атака.

5. Костохондрит

Възпалението на хрущяла, който свързва ребрата с гръдната кост, може да бъде придружено от остра болка, особено при вдишване. Най-лесният начин да определите дали болката е причинена от костохондрит, е да вдигнете ръцете си над главата. Ако проблемът е в сърцето, болката няма да промени интензивността си, но ако се касае за възпаление на хрущяла, тя ще отслабне.

6. Пневмония

Инфарктът може да бъде усложнение на пневмонията, но самата пневмония може да бъде придружена от симптоми, наподобяващи тези на инфаркт. Течността, която се натрупва в белите дробове, може да причини стягане и дори болка в гърдите, което лесно може да се сбърка с инфаркт. Във всеки случай трябва да се обадите на лекар: пневмонията е опасно заболяване.

7. Стомашна язва

Болката в гърдите може да причини заболявания на всички органи на храносмилателната система, разположени от устата до стомаха. Но ако сте диагностицирани със стомашна язва, вероятността болката да е причинена от това конкретно заболяване е много голяма. Но все пак препоръчваме да се консултирате с лекар.

8. Камъни в жлъчката

Усещането за болка при камъни в жлъчката е индивидуално. При мен беше нещо като каменен пояс, който ме пристягаше силно, особено нощно време. Когато отидох при личната лекарка, за да й кажа, че ме боли сърцето, тя отсече: Абсурд! Просто твърде много носиш детето, то е тежко и си натоварваш гръбнака, откъдето идва и болката. След няколко месеца при една особено тежка криза истината излезе наяве. След изваждането на жлъчката не изпитах повече тази болка в сърцето.