0

„Божествено романтична... Стилът на Маккол Смит се отличава с много чар и блага мъдрост“. Това е кратката рецензия на The Times за романа „Момичето, което обичаше завинаги“ на английския писател Алегзандър Маккол Смит (издателство „Еднорог”).

Ппрофесор по медицинско право в Единбургския университет, той е бил заместник-председател на Британската комисия по човешка генетика, председател на комисията по етика на „Бритиш Медикъл Джърнъл” и член на международната комисия по биоетика към ЮНЕСКО. И ако всичко това звучи порядъчно скучно, любопитна подробност е, че в свободното си време той свири на фагот в „Наистина ужасния оркестър”.

В романа, който днес представяме има любов. Започнала рано, продължила дълго. И тук вече интригата – около това, дали е споделена.

Аманда и Дейвид са идилично щастливи. На остров Гранд Кайман, сред красива природа, в престижна среда, те отглеждат децата си. Но Сали не е по калъпа. Още на четири тя решава, че иска да е Клоувър. А на шест вече е влюбена в най-добрия си приятел – Джеймс. Но Аманда стига до извода, че любовта към съпруга й е изчезнала неусетно, а сърцето й принадлежи на друг. Клоувър пък се терзае от мисълта, че Джеймс е отчужден и студен. Аманда тръгва по нов път, поведена от гласа на сърцето си, а Джеймс и Клоувър трябва да продължат образованието си – той в Англия, а тя в Шотландия. Джеймс изглежда завинаги загубен за Клоувър. Тя знае, че трябва да загърби миналото и да продължи напред, но постепенно й става ясно, че за нея на този свят съществува само един мъж. Не спира да я измъчва обаче въпросът дали да се осмели да му признае чувствата си и как ще се почувства, ако се окаже, че той не изпитва същото към нея.

С новия си роман, пренасящ ни от карибския островен рай до Шотландия, а оттам до Австралия и Сингапур, Маккол Смит ни преставя затрогваща история за неочакваните места, на които може да се озовеш, докато следваш гласа на сърцето си. Без да изпада в излишна сантименталност, прочутият писател разказва за силата на чувствата с подкупваща топлота и щипка хумор. Докато търсят път един към друг, Джеймс и Клоувър опознават неизброимите начини, по които любовта оформя нашия живот.