0

 - Д-р Димов, какво се случва в организма на мъжа при лишаването му от секс?

- Доказано е, че липсата на секс засяга както телесното, така и психичното здраве на мъжа. И ако за известно време липсата на жена за секс би могла да се замести с мастурбация, то с течение на времето на всеки мъж му трябва пълноценно сексуално общуване, включващо целувки, прегръдки и интимен контакт със сексуален партньор. Обаче, както е известно, има и такъв тип мъже, които съзнателно се въздържат от секс в името на някакви свои вътрешни убеждения или поради това, че религията им повелява да са отдадени единствено и само на Бог. В случай че продължително време се въздържаме, спада нашето желание за секс (либидо) и се получава така наречената импотентност на моряците. За щастие това състояние е обратимо.

- Защо при мъжете липсата на секс се отразява повече на здравето и на самочувствието им, отколкото на жените?

- Защото такава е природата на мъжа, той трябва да е силен и да се доказва в обществото. Мъж без жена е мъж без самочувствие – този мъж се чувства непълноценен. Любовта и сексът са незаменим естествен източник на ендорфини, на серотонин и на допамин. В момент на оргазъм в тялото се отделят тези хормони, които ни карат да се чувстваме щастливи, блажени и удовлетворени. Съответно липсата на ендорфини, на допамин и на серотонин води до потиснато настроение и дори до депресия.

- Вярно ли е, че липсата на секс може да доведе до спадане на имунитета и до безсъние както на мъжете, така и на жените?

- Разбира се, че е вярно! Хормонът окситоцин, който се отделя по време на оргазъм, предизвиква сънливост и при отделянето му сънят е по-дълбок. Липсата на секс причинява както безсъние, така и нежелание за работа.

- А относно риска от развитие на рак на простатата истина ли е, че той е много по-нисък при пациенти, които водят редовен и пълноценен полов живот?

- Истина е. Редовният секс намалява риска от рак на простатата с 20%. Не е доказано, но се смята, че еякулиране над 21 пъти на месец при мъжа намалява риска от рак на простатата, сравнен с еякулиране под 7 пъти на месец.

- Някои мъже имат проблеми с либидото, ерекцията и еякулацията. Нека им помогнем с полезни съвети, за да добият силно сексуално желание и да се наслаждават на здрава, силна и продължителна ерекция. Какви храни и напитки е препоръчително да консумират хората, преди да пристъпят към секс?

- Основните храни, които притежават ефект на афродизиак, са чесънът, пчелният мед, аншоата, стридите, шоколадът и пшеничените зародиши. Специално за чесъна ще подчертая, че ако го ползвате, трябва вие и вашата партньорка да сте го консумирали заедно, тъй като иначе тя може да ви откаже интимна близост поради острата чеснова миризма, която излъчвате към нея. За пшеничените зародиши е казано, че това е най-богатият източник на планетата Земя за витамин Е, който е витаминът на секса и на плодородието. Наричат го още „витамина на зачатието“. Той е мощен антиоксидант. От дълбока древност у нас за засилване на половата мощ се ползват мурсалски чай, както и специалният чай за мъжка сила, който съдържа бабини зъби, карамфил и индийско орехче. Известно е, че кимионът е основна съставка в отварите за любов в Древен Египет. Има исторически данни, според които митичната владетелка Семирамида е черпела любовниците си с кардамоново вино. Екстрактите от изсушени билки като трибулус терестрис (бабини зъби), жълт кантарион, сибирски женшен, билката епимедиум (разгонен козел) се ползват широко и днес…

- Споменахте епимедиум – кажете ни нещо повече за него…

- Билката епимедиум (разгонен козел), която влиза в състава на хранителните добавки, се пие както от мъжете, така и от жените, за да подобрява сексуалния им живот. При мъжете тя увеличава енергията и жизнеността, осигурява силна и дълга ерекция, засилва сексуалната удовлетвореност. При жените тя увеличава притока на кръв към таза, увеличава чувствителността и отговора им към сексуалната стимулация.

- Обаче класика в жанра си остават бабините зъби…

- Е, да, така е. Трибулус терестрис (бабини зъби) върши добра работа, тъй като съдържа активното вещество протодиосцин. Смята се, че компоненти от бабини зъби се свързват с андрогенните рецептори на тестисите и така самата билка наподобява действието на тестостерона.

- Има ли и други растителни препарати?

- Има, разбира се. Йохимбе е високо и вечнозелено дърво, виреещо в Африка. Чай, приготвен от кора на йохимбе, е използван в продължение на векове в Африка и се слави като мощен афродизиак. Активната му съставка е йохимбин - тя подобрява ерекцията и помага при такива проблеми.

- Можем ли да хапваме люто преди секс?

- Хапвайте си, стига да нямате стомашно-чревни проблеми и най-вече гастрит или язва. Лютивите чушки освен голямо количество витамин С съдържат и активната съставка капсацин. Именно капсацинът засилва кръвообращението, ускорява обмяната на веществата в организма, разширява кръвоносните съдове, предизвиква изпотяване и зачервяване на тялото. Не забравяйте, че той се излъчва през телесните секрети и винаги измивайте добре ръцете си, преди да докоснете себе си или партньора си.

- Вярно ли е, че най-мощният познат афродизиак е испанската муха?

- На испанската муха се носи славата на най-силен и най-ефикасен афродизиак както за мъжа, така и за жената. Този стимулант представлява сушен екстракт от телата на бръмбарите Lytta vesicatoria, живеещи предимно в Испания. Екстрактът от бръмбар предизвиква силно кръвонапълване на органите, намиращи се в малкия таз, сред които са и вашите полови органи. Испанската муха води до силно раздразнение на лигавиците на пикочно-половите органи на мъжа и на жената, при което се разпалват страсти и желание за любов.

- А кои медикаменти могат да провалят сексуалния ни живот?

- Медикаменти като бета-блокери (лекарства за лечение на стенокардия и високо кръвно налягане), 5 алфа редуктазни инхибитори (лекарства, прилагани при ДПХ), употребата на стероиди от спортуващи, водят до смущения в желанието за секс, както и в получаването и в задържането на здрава ерекция за осъществяване на полов акт. Един пациент, на когото кардиолозите бяха изписали да пие всеки ден по една таблетка бета-блокер, ми рече: „Голо хоро със сто мацки да рипат пред мен ще ги зяпам, ама нищо няма да усещам...!“.

- Захарният диабет също води до проблеми в леглото при старите хора…

- Да, така е. В тази възраст често се среща захарната болест, която уврежда съдовете, нервите и причинява импотентност на мъжете. Освен това диабетиците често получават фимоза на пениса, което представлява стеснение на кожичката, която покрива главичката му и се налага обрязване на кожичката на половия член (циркумцизия). След обрязването те могат да поддържат добра полова хигиена и могат да продължат да водят полов живот.

- Кога започват нарушенията в ерекцията и в сърдечносъдовата система?

- Нарушенията в ерекцията започват около 3 години преди да се появят проблемите със сърцето. Тайната се крие в кръвоснабдяването на пениса и на сърцето. Ерекцията е процес на кръвонапълване, който е процес, засягащ микроциркулацията, т.е. при него се засягат най-малките кръвоносни съдове. Сърцето и неговите хранещи коронарни артерии са с по-голям диаметър и по-късно се засягат от атеросклерозата.

- Кой е най-ерогенният орган – половите органи или мозъка ни?

Мозъкът, там се случват изживяванията! Самата д-р Джой Дейвидсън казва, че най-ерогенната зона на човека е мозъкът му. Затова при стрес човек трудно може да мисли за ласки. Същото става и когато ви мъчат куп здравословни проблеми. Няма как да мислите за секс, ако при вас доминират стресът и безпаричието. Сексът не е само физически акт, той се заражда първо в главата ви като мисли, желания, намерения и отново приключва в главата ви с чувството на еуфория и удовлетвореност. Неслучайно се казва, че мозъкът се явява най-големият ерогенен орган, но същият този мозък може да бъде и най-големят проблем в сексуалното общуване заради предразсъдъци, задръжки, тревоги и притеснения, които бушуват в него. И малко на шега, но според французите мъжът има 12 полови органа и един мъж може да бъде пълноценен партньор дори ако има сериозни телесни болести.

Това е той:

Д-р Ивайло Димов завършва медицина през 1997 година в Медицинския факултет на Тракийския университет

Придобива специалност "Урология" през 2014 година

Бил е уролог в Урологичното отделение на МБАЛ "Св. Пантелеймон" – Ямбол

Понастоящем работи в хирургичното отделение на МБАЛ Сливен към ВМА - София