0

Д ейвид Сушей, който на 2 май беше рожденик, е уникален театрален и филмов актьор, най-известен с ролята на проницателния детектив Еркюл Поаро в сериала, базиран по романите на английската писателка Агата Кристи. 

Дебютът на артиста в телевизията е през 1970 г., а през 1973 г. той започва да изпълнява театрални роли. Филмовият актьор е петкратен номиниран за наградата BAFTA и е награден с Ордена на командира на Британската империя, връчен от крал Чарлз. 

Любов

Пълното му име е Дейвид Кортни Сушей. Роден е в Лондон. Баща му Джак е гинеколог по професия, а майка му Джоан Патриша Ярше - театрална актриса. Семейството има три момчета: Джон, Дейвид и Питър. Предците на баща му, които са живели в днешна Литва, емигрират в Африка, променяйки фамилното си име от Сушейдович на Сушей, а след това отиват във Великобритания. Родителите на майката, също евреи, се преместват от руската провинция във Франция, а след това във Великобритания. Благодарение на майка си Дейвид се влюбва в театъра от детството си. На петгодишна възраст той дебютира в постановката на пиесата „Алиса в огледалото“, която събужда желанието на момчето да бъде актьор. От малък Сушей играе в Народния младежки театър. Като завършва гимназия, той постъпва в Лондонската академия по изкуствата, като посвещава уикендите си на актьорско майсторство в театъра. След като завършва обучението си през 1971 г., актьорът също започва да участва в снимките. От 1973 г. амбициозният артист играе в театъра Watermill, който е част от Royal Shakespeare Company. Там той играе роли като Меркуцио в пиесата "Ромео и Жулиета", Орландо в "Както ви харесва", необичайната роля на лейди Бракнел в постановката "Важно е да бъдеш сериозен" и много други. Притежаването на приятен дълбок глас и силна физика позволяват на артиста лесно да изпълнява колоритни герои на сцената, които са няколко пъти по-възрастни от него. 

Шекспир

След повече от 50 години игра в театъра Сушей умело се въплътява в образите на 40 герои. Често му дават отрицателни герои, например Яго от Шекспир. Играе в театрални постановки, базирани на произведения на писатели като Стриндберг и Горки. Ролята на Барсад в драмата от 1980 г. „Приказка за два града“, базирана на историческото произведение на Чарлз Дикенс, отваря пътя към превръщането му в голям филмов актьор. А през 1982 г. той играе Корбет в комедията "Мисионерът" и водача на парижките просяци в телевизионния филм "Гърбушкото от Нотър Дам". Той блестящо изиграва ролите на Лаврентий Берия в комедийния филм „Червеният монарх“ и Зигмунд Фройд в британския телевизионен проект. От 1989 г. Дейвид Сушей играе главния герой в телевизионния сериал „Случаите на Поаро“. 

Сериалът се състои от 13 сезона със 70 епизода, като всеки от тях е адаптиран от роман или разказ на Кристи, в който е включен Поаро. И следователно във всеки епизод Поаро е както главния детектив, отговарящ за разследването на престъпление (обикновено убийство), така и главният герой, който е в центъра на повечето от действието на епизода. Последният епизод, озаглавен „Завесата - последният случай на Поаро“ (Curtain: Poirot's Last Case), е базиран на романа „Завесата“ от 1975 г., който е и последният роман за Поаро.

Продуцентът Брайън Ийстман е този, който пръв вижда Дейвид Сушей в главната роля. Те вече са работили заедно преди четири години на снимачната площадка по комедиен минисериал. Предложението да участва в създаването на нов шедьовър идва по време на обедната почивка на Сушей и силно изненадва младия актьор. Едва когато се запозна със сценария, той разбира, че е близък с този герой и приема поканата да участва в снимките. Дейвид инвестира много време и усилия, преди да започнат снимките на сериала. 

Детайли

Появата на частния детектив е много внимателно обмислена от главния герой до най-фините детайли. За да се трансформира, той трябва да препрочете всички романи на Агата Кристи, да преразгледа всички вече заснети герои, да се запознае с историята на Белгия и дори да наеме учител по френски, за да даде на героя необходимия акцент. Той се опитва с всички сили да пресъздаде героя си точно такъв, какъвто го описва Агата, а не като клоун и шут, както си го представя Дейвид, преди да се запознае по-добре с творчеството на писателката. Той винаги има със себе си списък с навиците на Еркюл, към които се придържа постоянно. 

Всичко е точно както е описано в книгата: мимики, жестове, походка, начин на говорене, черти на характера. Но както се оказва от думите на актьора, първоначално близките му били против той да поеме тази роля. Брат му Джон го подкрепил, намеквайки, че най-вероятно няма да е възможно да убеди зрителите да приемат този герой сериозно. За 24 години снимки Сушей толкова свиква с героя си, че не е лесно да приеме смъртта му.