0

Д ве книги, посветени на Иван Черкелов, имат премиера на 9 декември във филмотечното кино „Одеон“, съобщиха издателите от „Изток запад“. Във фокуса на събитието са книгите „Иван Черкелов. Сценарии“ със съставител Ирина Черкелова и „Иван Черкелов. Портрети, разговори, рецензии, спомени“ със съставител Геновева Димитрова.

„Иван Черкелов се интересуваше от търсенето на Смисъла в безсмислието - и едро, и детайлно, и тревожно, и мъдро, и красиво. Уникалното кино на Черкелов е колкото монотонно, толкова и въздействащо. В него радостта не е често срещана, но пък е радост да го гледаш“, гласи текст от Геновева Димитрова на задната корица на изданието. Според Мариана Христова с „Не влизай в пререкание с персонала на банята“ Иван Черкелов затвърждава репутацията си на най-безкомпромисния автор от посттоталитарния период на българското кино.

„Полето с полюшващите се разцъфнали слънчогледи, изпълнило финалния кадър открай докрай, се оказа неговото собствено сбогуване със зрителите, с приятелите, с всички, които обичаха него и киното му. Светлината, която винаги ще струи от този кадър, последен в цялото му творчество, носи надежда и умиротворение“, казва Ингеборг Братоева-Даракчиева.