0

У красяването на новогодишното дърво създава празнична атмосфера. Въпреки това, ако внезапно, докато украсявате елхата в последния момент, се появят необичайни неприятни усещания, може би е време да се консултирате с лекар. Симптомите - от задух до болка в рамото - могат да „крещят“, че сте за онкологията.

„Всяка забележима промяна в здравето, която е станала постоянна, е причина да се свържете с вашия личен лекар възможно най-скоро“, казва д-р Джули Шарп от Cancer Research UK (CRUK).

Има шест често срещани симптома на рак, които могат да се появят, докато украсявате коледната елха.

1. Световъртеж

Повечето от нас изпитват това състояние от време на време. Но ако продължи повече от няколко дни, трябва да се консултирате с вашия лекар. Макар и малко вероятно, замайването и чувството за загуба на равновесие може да са признак на рак на кръвта или мозъчен тумор.

2. Недостиг на въздух

Ако след нормална разходка или малко физическо усилие - изваждане на кутия с украшения за елха - внезапно се появи задух, дишането става трудно или се появи болка, това може да означава рак на белия дроб или злокачествен тумор, метастазирал в белите дробове от друга част на тялото. В този случай трябва незабавно да се консултирате с лекар.

3. Болка

Болката може да сигнализира за злокачествен тумор

Окачването на звезда на върха на коледната елха е „черешката на тортата”. Но ако се появи необяснима или постоянна болка, това може да бъде и един от симптомите на онкологията. Например болката в гърба може да означава рак на панкреаса, а болката в гърдите може да означава рак на белия дроб. Болката също може да бъде знак, че са се появили метастази, особено при хора, които преди това са били в ремисия.

4. Дрезгав глас

Ако гласът ви започне да звучи дрезгаво, когато припявате някоя коледна мелодия, това лесно може да се отдаде на настинка, алергия или друг вид инфекция. Но ако продължи повече от три седмици, може да е признак на рак на ларинкса, гърлото или белите дробове.

5. Умора

Всяка физическа активност, включително домакинската работа и украсяването на коледната елха, може да бъде малко уморителна. „Въпреки това, ако се чувствате уморени без видима причина, това може да е знак, че нещо в историята се е объркало“, казва д-р Шарп. Силната умора е често срещан симптом на левкемия, лимфом и миелом, както и рак на гърдата, дебелото черво и простатата. CRUK изчислява, че почти 65 процента от хората с рак изпитват умора.

6. Изпотяване

Ако се потите през зимата, както през летните горещини, това може да означава настинка или инфекция в менопаузата. Или да алармира за няколко вида рак наведнъж, включително левкемия, лимфом, мезотелиом, рак на черния дроб и костите, пише The Sun.

Автор: Цвета Дилова