0

Д оц. д-р Тодор Попов, дм, е сред най-опитните български хирурзи в сферата на ушно-носно-гърлените заболявания и хирургията на глава и шия. Той е доцент към катедра по УНГ болести и хирургия на глава и шия на МУ - София и е част от екипа на най-голямата клиника по ушно-носно-гърлени болести - тази в УМБАЛ „Царица Йоанна“ - ИСУЛ. Има специализации в едни от най-добрите болници в Европа, сред които болница „Сан Марко“ - Италия, университетска болница Шаритé - Германия, университетска болница „Санта Крю и Сант Пау“ - Испания, университетска болница „Сан Мартино“ - Италия, и др. Ето какво казва той в рамките на кампанията „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за връзката между COVID-19 и увреждането на слуха.

Диагноза

“SARS-CoV-2 е нов антиген за човешката популация. Пандемичното разпространение и изключително високата контагиозност (заразност) ясно показват, че всеки човек в даден момент ще се сблъска с този вирус - в общия случай дори по няколко пъти. За тези две години разбрахме, че COVID-19 може да засегне практически всеки орган, често поради тропизма на вируса към клетките на стените на малките съдове. В своята практика ние виждаме това всеки ден - пациенти с доказана или суспектна за COVID-19 инфекция биват диагностицирани с внезапна загуба на слуха поради засягане на слуховия нерв“, споделя доц. Попов.

Най-честото усложнение от COVID-19 по отношение на слуха е засягането на слуховия нерв, проявяващо се с внезапно намаление на слуха, а често пъти и с високочестотен шум. Изключително важна е бързата реакция, казва експертът. При доказване на това състояние трябва да се започне болнично лечение с вливания, като колкото по-рано стартира терапията, толкова по-висок е шансът за спасяване на слуха. При липса на лечение обикновено намалението на слуха е необратимо и по-късното търсене на решение става невъзможно, пояснява той.

Възрастта, по негови думи, не е водещ фактор - пациентите са от целия възрастов спектър. Проблемите със слуха след прекаран COVID-19 се наблюдават и при деца.

Рискове

При едно старо намаление на слуха добавянето на допълнително би могло да доведе до наслагване и съответно до тежка инвалидизация.

„Има два варианта - да се сблъскаш с вируса контролирано или да го срещнеш неконтролирано. Ваксината доказано помага този сблъсък да е контролиран и минимализира рисковете“, казва специалистът. И допълва: „Ваксините срещу COVID-19 са едно от достиженията на човешката цивилизация. За съжаление, както за много други неща, една част от обществото ни просто отказва да повярва в истинността, в реалността на тази цивилизация и това е от страх. Не бива да ни е страх! Не бива да бъдем парализирани от „оградите“ на нашето собствено съзнание! То никога не може да обхване реалния свят около нас“.