0

З апекът причинява дискомфорт и е опасен за здравето - лекарите смятат, че възрастен човек трябва да ходи до тоалетна поне три пъти седмично.

Проблемите с изпражненията най-често се причиняват от неправилно хранене и липсата на вода. За хората, които пробват всякакви методи и се чувстват като балон, а не виждат спасение в илачите, изброяваме 10 продукта, които ще накарат всеки ефективно да посети белия офис и да изпита дългоочакваното облекчение.

Сега нека назовем полезните храни, които насърчават чревната подвижност. Всички те действат много бързо и трябва да преодолеят застоя на изпражненията, стига причината за запека да не е заболяване.

Продължителното задържане на изпражненията провокира хемороиди, анални фисури, подуване на корема и други неприятни неща. Всички тези проблеми могат да бъдат избегнати, като се ядат храни, които омекотяват изпражненията, увеличават обема им и поддържат здравословното храносмилане. Ето техния списък:

Киви

Яденето на киви ежедневно помага за намаляване на времето, необходимо на изпражненията да се движат през червата, и увеличава честотата на изхожданията. Това, изглежда, се дължи на комбинацията от антиоксиданти, фибри и вода в кивито. Плодът съдържа и ензима актинидин, който стимулира чревната подвижност.

Сушени плодове

И сушените кайсии, и стафидите имат слабително действие, но сините сливи са особено полезни. Защото съдържат не само фибри, но и сорбитол, захарен алкохол, който стимулира чревните контракции.

Ленено семе и ленено масло

Изключително богат източник на незаменими мастни киселини. Те не само премахват микровъзпаленията в червата, но и ги смазват, като помагат за по-бързото и комфортно изхождане.

Семена от чиа и босилек

Тези малки семена са богати на фибри и абсорбират огромно количество вода (спрямо теглото си). Затова семената трябва или да се залеят предварително с течност, да се оставят да набъбнат и да се изядат като пудинг, или да се изядат с много вода - и резултатът няма да закъснее.

Авокадо

Половин авокадо съдържа шест грама диетични фибри, което е достатъчно, за да ви помогне да отидете до тоалетната бързо и успешно. Авокадото съдържа и много магнезий, който привлича водата в червата. Това омекотява изпражненията и улеснява изхождането им.

Трици

Най-достъпният и ефективен вариант са хрупкавите зърнени трици. Разтворимите фибри в пълнозърнестите храни увеличават обема на изпражненията и насърчават здравословните движения на червата, но е важно да запомните, че те трябва да бъдат разтворени в нещо. Затова пийте повече обикновена вода.

Ментово масло

Не съдържа фибри, но съдържа съединения, които отпускат чревната мускулатура бързо и безопасно. Маслото се предлага в капсули; обикновено вашият лекар предписва прием на 1-2 капсули два пъти дневно между храненията, но се консултирайте с вашия терапевт за препоръчителната дозировка.

Цитруси

Витамин С в състава им подобрява храносмилането и значително отслабва запека. Всеки цитрусов плод ще свърши работа, от портокали до лайм, в зависимост от вашите предпочитания (и това, което имате на разположение).

Броколи

Царицата на зелето – така наричат броколите, които величествено съдържат сулфорафан, уникално органично съединение, което има противоракови и антибактериални свойства. Сулфорафанът също помага да отидете до тоалетната бързо и в големи количества.

Тиква и тиквени семки

Тиквата и нейните семки съдържат аминокиселина, наречена кукурбитацин, която може да помогне за облекчаване на запека и подобряване на цялостното храносмилане. В допълнение те съдържат голямо количество фибри и калий: фибрите, както вече разбрахте, стимулират чревната подвижност, а калият осигурява на тялото електролити. Това улеснява дефекацията.

Автор: Цвета Дилова