0

З наете ли, че жените изпитват болки в долната част на гърба по-често с възрастта, отколкото мъжете?

Това се дължи на факта, че нашите сакроилиачни стави са с по-малък размер и по време на менопаузата количеството естроген намалява, което може да доведе до разграждане на гръбначните дискове, отслабване на връзките и увеличаване на размера на корема.

Какво трябва да направите, за да не се стигне до това? На първо място, не чакайте проблемите да се появят, а вземете превантивни мерки. Ето какво ще ви помогне да поддържате силен и здрав гръб.

Повече движение – честно казано, няма нищо по-добро от това. Както обяснява остеопатът и съосновател на медицинска клиника в Лондон Майкъл Фатика, не можете да останете в една и съща поза дълго през деня. Трябва да се движите - например да се въртите на стола си, като леко промените позицията си на сядане или още по-добре - ставайте от стола за няколко минути на всеки час.

Маршируване

Постоянна активност – друг съвет на експертите. „Дори и най-мързеливите хора могат да променят навиците си. Опитайте да марширувате на място, докато чакате чайникът да заври, или да клекнете няколко пъти, докато си миете зъбите. Нежните движения насърчават мобилността на опорно-двигателния апарат и спомагат за поддържането на здравето на гръбначния стълб“, казва Черил Литгоу, доктор по медицина от Обединеното кралство.

Правилна позиция на екрана – друг момент, който не бива да подценявате. Всеки път, когато наведете глава, за да погледнете екрана на вашия смартфон или лаптоп, шията ви заема позиция, за която не е предназначена, и кръвоносните съдове се притискат. Ако главата ви е постоянно наведена, тогава очаквайте да се появи цяла каскада от промени, свързани с възрастта: крива челюст, увиснали клепачи, двойна брадичка, бръчки на челото... Няма нужда да продължаваме, по-добре е да минете без тези „бонуси“. Поставете вашия лаптоп или монитор на нивото на очите.

Плуване

„Плуването е чудесен начин за нежно укрепване на мускулите на гърба - казва Майкъл Фатика. - Това са аеробни упражнения, които не увреждат ставите и гръбначния стълб, но принуждават мускулите да работят активно.“

Д-р Фатика съветва да забравим за строгите диети. „Дисковете в гръбначния стълб, връзките около ставите, сухожилията и мускулите са направени от протеинови производни. Протеинът е един от най-пренебрегваните аспекти на храненето за жените на средна възраст, така че се уверете, че получавате достатъчно всеки ден”, казва Майк.

Упражненията за корема са препоръчителни. „Тук не става въпрос да бъдеш разкъсан като олимпийски атлет – трябва ви достатъчно силен корем, за да поддържа средния и долния дял на гръбнака. Ако мускулите ви са слаби, това ще доведе до лоша стойка, лошо изравняване на гръбначния стълб, мускулни спазми и болка“, обяснява Черил. За да развиете коремните мускули, тя съветва да правите йога или пилатес.