0

В селски район на Измир през януари 2010 г. изблеяло агънце, чиято външност поразила ветеринарите. Работата била там, че по тялото му нямало никаква козина, а носът, очите, устата, езикът и зъбите приличали на човешки. И изобщо цялата му муцунка напомняла на плешив мъж.

Външният вид на новороденото хвърлил в потрес ветеринарите. След като се окопитили, те бързо-бързо обяснили феномена с недостатъчно постъпление на витамини към плода в периода на бременността на овцата, което е довело до недоразвитост на главата на агънцето и оттам - до необичайната форма, наподобяваща на човешко лице.

Агънцето умряло няколко часа след раждането. Най-странното било, че неговата сестричка, която се родила едновременно с него, нямала никакви видими отклонения във външността. Тя оцеляла.

Мутация

„То е толкова отвратително, че няма начин да го погледнеш”, коментирали жителите в китайска провинция вида на новородено прасенце. То било рожбата на деветгодишната свиня на семейство Фенг и изглеждало наистина страшно - със зурла, но с две тънки устни, малък нос и големи очи. А задните му крачета били двойно по-дълги от предните. Учените дълго умували какво може да доведе до такъв тип мутация и в крайна сметка пак стигнали до извода за авитаминозата.

В областта Мидлендс, Зимбабве, коза родила козленце с човешки черти. Пак авитаминоза? За съжаление стопанинът на козата господин Нуони се изплашил толкова от мутанта, че го унищожил, преди да попадне в ръцете на учените. Останали само няколко снимки, на които се вижда нещо като човешка глава, нос, уста, шия и рамене с крака на коза и опашка. На гърба и гърдите нямало окосмяване.

По думите на местните жители съществото било толкова страшно, че дори кучетата се страхували да го доближат. Те стояли с подвити опашки на разстояние. „Имам 15 кози и се занимавам с развъждането им отдавна, но това е първият случай, когато моя коза ражда такова уродливо същество”, разказва Нуони.

Зоофилия

Губернаторът на Мидлендс Джейсън Мачайя сензационно заявява по този повод пред изданието Chronicle, че странното същество несъмнено е резултат от зоофилски акт: „Този инцидент е шокиращ. За първи път виждам такова нещо. Напълно очевидно е, че отговорност за това зло носи възрастният човек. Злите сили са го лишили от контрола над неговото тяло. Позор е, че някой може да падне толкова ниско и да се занимава с любов с животни, когато наоколо има толкова много жени”.

Експерти твърдят, че сексуалният контакт между човек и животно не може да доведе до зачеване на ново същество. Това е изключено. Даже подобните на човека в анатомичен план маймуни, каквито са шимпанзето, горилата и гибонът, не могат да се кръстосат с човек.

Освен това, обясняват учените, не би имало шанс да се кръстоса и съвременен човек със средновековен, ако имаше такава възможност. Причината е, че с развитието на човечеството наборът от хромозоми се променя и сега ние се различаваме доста не само от козите, овцете и свинете, но и от нашите предци с 400-годишна давност.

Въпреки това както в далечното минало, така и до ден-днешен много хора са вярвали и вярват, че подобни „съюзи” са възможни и даже предполагат, че техните предци са били различни животни. Малгашите от Мадагаскар например вярват, че са произлезли от зебрите, тибетците - от маймуните, дахомейците от Гвинейския залив - от леопарда.

Легенди

В конското си минало вярвали индусите и татарите. Айните вярват в кучешкия си произход. Легенда гласи, че „на един от островите на японския архипелаг живеела млада жена. Веднъж, когато се връщала от лов, тя срещнала куче, което й предложило да му стане любима. Тя се съгласила и от техния съюз се появили айните.

Плутарх разказва такава история: „Млад пастир ми показа детето, което му родила неговата кобила. Горната част на тялото на новороденото беше напълно човешка, а долната половина - конска. Бебето плачеше като всяко друго новородено”.

С разпространението на християнската религия отношението към секса с животни се променя. Това започва да се смята за тежък грях, но независимо от табутата и забраните, съвокупленията с животни продължавали.

Известният медик Амброаз Паре в своите записки разказва как във Верона кобила, заплодена от своя хазяин, родила кентавър. Цитира се също и случай, в който жена родила дете с кучешко тяло под кръста. През 1685 г. пък великият анатом Бартолин твърдял, че е виждал с очите си жена, която след полов акт с котка родила бебе с котешка глава. Но дори и в края на ХІХ в. някои британски изследователи смятали за вероятно и писали за това, че негърки встъпвали в брак с горили. Жените научили маймуните да палят огън и да изпълняват прости домашни задачи. А техните деца - получовеци-полумаймуни - били способни даже да говорят.