0

М инаха 40 години, откакто Марвин Гей почина в Лос Анджелис, застрелян от баща си при бурен семеен скандал. Но музиката му се стриймва и копира дигитално около 20 милиона пъти месечно, а класическият му дует с Тами Терел Ain't No Mountain е стриймвана над един милиард пъти.

През последните четиридесет години интересът и популярността на Марвин Гей са като на малцина други творци като Елвис или "Бийтълс", съобщи Би Би Си.

ВЪВ ВТОРО ДЕЛО: Оневиниха Ед Шийрън за плагиатство на песен от Марвин Гей

Кариерата на Марвин Гей и Тами Терел започва, когато записите са само на винилови плочи, преминава през ерата на аудиокасетите и компактдисковете и сега продължават да се радват на интерес и в епохата на дигиталния стрийминг. Затова може да се очаква, че стойността на аудиокасети с неиздавани досега записи на Марвин Гей ще бъде огромна. Те са част от съкровищница от материали, свързани със звездата, която стои скрита в Белгия над 40 години, но която вероятно предстои да намери място в медийните заглавия.

Кокаин

Белгийската връзка в историята на Марвин Гей е известна. Докато живее в Лондон, той става силно зависим от кокаина. По това време се среща с белгийски промоутър в нощен клуб. Седмица по-късно се свързва с него и се мести да живее в крайбрежния град Остенде. Не би било преувеличено да се каже, че това преместване му спасява живота. Марвин Гей влиза отново във форма, спортува и кара колело по брега на Северно море, завръща се в студиото и записва един от големите си хитове Sexual Healing.

Призракът на Елвис спира дрогата на Роби Уилямс

Известно време живее в дома на белгийския музикант Шарл Дюмолен. Колекция от сценични костюми, нотни тетрадки и аудиокасети днес е притежание на семейството на белгийския музикант. Би Би Си разкрива интригуващата възможност, че Марвин Гей вероятно е записал нечувана преди музика в този период, която е стояла скрита в Белгия повече от четиридесет години.

Съдба

Белгийският адвокат Алекс Трапание, който е бизнес партньор на семейството на Дюмолен, няма съмнения, че съдбата на колекцията и притежанията на Гей, както и на нечуваната досега негова музика тепърва предстои да се реши. Пред Би Би Си той обяснява ексклузивно, че тя принадлежи на семейството, защото е оставена в Белгия преди 42 години. Марвин им я е оставил и е казал - правете с нея, каквото решите. И повече не се е върнал. Това е важно, казва адвокатът.

Наследство

Решението на Марвин Гей да подари тези материали на Шарл, който умира през 2019 г., изглежда, означава, че колекцията принадлежи на семейството на Дюмолен. В Белгия има закон, според който всяка собственост, независимо как е придобита, става безспорно твоя след период от 30 години. Но белгийският закон не се отнася до интелектуалната собственост, пише Би Би Си. Така адвокатът и белгийското семейство може да останат собственици на лентите, върху които е записана музиката, но без право да я издават. А наследниците на Марвин Гей в САЩ, които имат теоретично правото да издават музиката, да нямат достъп до нея, защото не притежават касетите.

КРАЛЯТ Е ЖИВ? Разкриха къде се крие Елвис Пресли!

Според адвоката е очевидно, че е необходим компромис. Важно е как децата на Марвин Гей – Марвин Трети, Нона и Франки, както и управляващите наследството му, биха реагирали. Пред Би Би Си адвокатите на две от трите деца на изпълнителя казват, че те знаят за съществуването на белгийската колекция и е възможно да предстоят преговори, но те още не са започнали.

*Автор: Антоанета Маркова