0

М оже ли да се направи салата от всичко, с което разполагате в хладилника? Ами кюфте или супа, различни от тези, с които сме свикнали? Нещо, което поглъщаме – това ли е храната? Или е свързана с човешката психология?

„Тази книга е фюжън на живота с готвенето, на традициите с младостта и усилената работа”, пише авторката на „Кухнята на Рефика. Храната на новия Истанбул“ (издателство „Кръг”). Това не е обикновен рецептурник или кулинарна книга, а наръчник как да заобичаме хората около нас, как да ценим това, което имаме, и как да сътворяваме от обикновеното - невероятно. Супа от леща с карамелизиран лук, салата от булгур с пъпеш, турско суши или изкусителният хляб с орехи и червена чушка – това са само част от напълно изненадващите рецепти на кулинарната вълшебница Рефика Биргюл, която едновременно с това предлага и своята нестандартна версия на традиционни турски специалитети като мантъ (малки квадратчета юфка), гьозлеми, лакерда, лахмаджун, пилаф, тахан, кадаиф и много други. Приготвянето на класическа тархана и яйчена юфка с най-обикновени продукти никога не е било толкова лесно. За Рефика храната и готвенето са свързани с щастието и чувството за удовлетворение. Тя твори модерната кулинарна история, която уважава корените, които са я вдъхновили. Изданието съдържа и различна информация, улесняваща живота на готвача: рибен календар, който показва в кой сезон кой вид риба да се купува; календар за засаждане на билки у дома; съвети как да избираме риба и месо; предложения как да съставяме менюта, как да сервираме и много други. А ето и една рецепта от книгата:

Телешка кайма в лодка от чушка

Продукти:

250 г телешка кайма (задушена)

1/2 връзка магданоз

2/3 глава лук

1 ч.л. натрошен червен пипер

1/2 индийско орехче, настъргано

4 с.л. соев сос

1 ч.л. червен пипер

2 средно големи червени чушки

1/2 доза тесто за хляб

3 скилидки чесън

200 г кисело мляко

2 с.л. зехтин

заатар (смес от подправки)

червен пипер 

Към задушената телешка кайма добавете зехтин, магданоз, соев сос и натрошен червен пипер. След това добавете сместа към тестото, настържете индийското орехче и смесете. Може да добавите още зехтин, за да се меси тестото по-лесно.

Разрежете чушките надве по дължина, напълнете „лодките” с приготвената смес и ги оставете да престоят 15 минути. После намазнете чушките с ръце, покрийте „лодките” с фолио и печете на горен реотан 25 минути. Когато тестото бухне, махнете фолиото, поръсете с олио и печете още 2 минути.

Намачкайте чесъна и го добавете към киселото мляко на стайна температура. Залейте ястието и поръсете със заатар, магданоз и червен пипер.