0

П челният мед е богат на витамини, минерали и други елементи, които са изключително полезни за човешкия организъм. Медът като храна, особено чистият, се усвоява на 100 процента от човешкия организъм. Това обяснява Емил Пътов, който през ноември бе избран за "Пчелар на годината" на област Плевен. Пред БТА Пътов посочва, че различните видове мед се препоръчват за различни заболявания, а особено през есенно-зимния сезон е добре човек да подсилва имунитета си с мед и пчелни продукти като прополис и пчелен прашец. "Всичко, което се произвежда от пчелата, е подходящо за човека, за да поддържа здравето си и да се чувства добре", категоричен е пчеларят.

„Лично аз пия всяка сутрин кафето си с мед, но е важно да не е много горещо, защото тогава медът не е полезен. Другият продукт, който много ползваме в моето семейство, е пчелният прашец. Много е подходящ за хора, които страдат от болки в ставите. Препоръчително е да се приема месец и половина, да се почива един месец и отново да започне прием. Дозата за възрастен човек е 20 грама на ден, което е една супена лъжица“, съветва Емил.

Според него полезен е и приемът на прополис, а пчелното млечице е "върхът на пчелните продукти", защото укрепва имунната система и помага при различни заболявания. "Най-добре е човек да ползва всички пчелни продукти и така ще гарантира своето здраве", добавя пчеларят.

С пчеларство Емил започва да се занимава, след като се завръща заедно със съпругата си в град Тръстеник от София, където работи и живее около 15 години. Първоначално помагат на родителите на съпругата му при грижите за кошерите, които тогава са около 40. Решават обаче да се заемат сериозно с тази дейност, увеличават ги на 100, а към днешна дата се грижат за 350 кошера, като единият пчелин е в балканското село Врабево. Емил е регистриран земеделски производител и с пчеларство се занимава професионално вече от десет години.