0

П иенето само на една подсладена безалкохолна напитка на ден увеличава до пет пъти риска от рак на устната кухина, съобщават UPI и Mail Online.

Резултатите от проучване, публикувано в JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, сочат, че жените, които консумират поне една подсладена със захар напитка дневно, имат почти пет пъти по-голям шанс да развият рак на устната кухина в сравнение с тези, които избягват сладките безалкохолни напитки.

Проучването на Вашингтонския университет се провежда в момент, когато случаите на рак на устната кухина по света се увеличават с „тревожни“ темпове, предимно сред по-млади пациенти, които не пушат и не пият алкохол, без други установими рискови фактори, коментира UPI.

Американските учени са изследвали данни от над 160 000 жени и установили, че тези, които често консумират подсладени със захар напитки, са изложени на значително по-голям риск от развитие на заболяването в сравнение с тези, които пият по-малко от една напитка на месец. Авторите на доклада, цитирани от БТА, заявяват, че резултатите трябва да послужат като стимул за предприемане на мерки на държавно ниво за ограничаване на приема на захар в съвременното хранене.

В анализа не се посочват точните марки на газираните напитки, лимонадите и студените чайове, които жените са пили по време на проучването.

Сравнение

Учените не са успели да измерят директно съдържанието на захар в напитките, които дамите са консумирали, а са разчитали на самоотчетената информация за консумацията им, предоставяна в допитвания, провеждани веднъж на всеки четири години. След това са сравнили този прием с всички случаи на диагностициране на рак на устната кухина, като са регистрирали 124 случая за 30-годишния период на проучването.

Анализът разкрива, че жените, които са съобщили, че консумират една или повече сладки напитки на ден, са 4,87 пъти по-застрашени от рак на устата в сравнение с тези, които са пили по-малко от една напитка на месец.

Този повишен риск се запазва дори при хора, които не пушат и не пият редовно алкохол – фактори, които са широкоизвестни с това, че увеличават вероятността от рак на устната кухина.

Общо около 20 000 жени в проучването са съобщили, че пият повече от една подсладена напитка на ден. Приемът на диетични напитки, които съдържат изкуствени подсладители като алтернативи на захарта, не е взет обаче предвид при анализа. Освен това проведеното до момента изследване обхваща само жени, което пък означава, че резултатите може да не са напълно приложими за мъжете.

Бактерии

Едно от обясненията на учените за направените констатации е, че в напитките в САЩ често се добавя царевичен сироп, който е вид високофруктозна захар, чиято употреба е силно регулирана и ограничена в страните от ЕС. Те добавят, че царевичният сироп, наред с другите захари, може да наруши събирането на бактерии в устата, което потенциално може да предизвика възпаление и промени в клетките, които могат да доведат до рак.

Според някои учени необяснимото нарастване на случаите на рак на устната кухина сред непушачите може да се дължи на друг фактор - човешкия папиломен вирус (HPV), който се разпространява чрез орален секс. Авторите посочват, че точната причина за заболяването в много случаи остава неизвестна.