0

С лед броени дни тя ще стане на 55. От нейния Инстаграм наднича едно момиче с подчертани скули и тънка талия. Почти като на живо. Ама почти. По снимките на Луси Лоулес играе толкова фотошоп, че на моменти може да се объркате, че това е снажната амазонка, която помните от „Зина - принцесата воин“.

Истинското й име е Лусил Франсис Райън, но всички я знаят като Луси Лоулес. Родена на 29 март 1968 г. в Монт Албърт, Окланд, Нова Зеландия, тя е петото от общо седем деца в семейството на Франк и Джули Райън - ирландски католици. Баща й е банкер и кмет на Монт Албърт. Дребосъчката показва интерес към актьорството още от малка. Играе в училищни мюзикъли и мечтае за певческа кариера.

На 17 влиза в университета в Окланд. Учи чужди езици (английски, френски, немски и италиански) и оперно пеене, участва в студентски кръжоци. Година по-късно обаче възпитаваното в католически ценности момиче зарязва всичко, защото е влюбено. И готово да отиде на края на света с ученическата си любов Гарт Лоулес. Двамата пътуват от страна в страна. По-късно актрисата говори за това в интервю: „Всеки иска да види света, затова напуснах Нова Зеландия. И сега знам какво е: брах грозде в Германия, разхождах се из Париж с бъдещия ми съпруг”.

Тя също има шанс да работи в златодобивна компания в Австралия. „Всички работеха усилено: трошаха камъни, а в свободното си време аз работех на непълен работен ден, правейки карта на мината. Тичах из квартала с компас, падайки в бездната и прескачайки змии “, спомня си Луси този период от живота си. Луси и Гарт се женят през 1988 г. и се връщат в Нова Зеландия, когато тя забременява. Дъщеря им Дейзи се ражда в родината.

Дебютът й като актриса е през 1987 г. в новозеландския сериал Funny Business. Междувременно Луси, която изглежда твърде едра на кокал в ролята на воинствена принцеса, печели конкурс за красота и става Мисис Нова Зеландия през 1989 г. Това е последвано от снимане в реклами, роля в комедийното шоу "Смешен бизнес". През 1994 г. се снима в телевизионния филм „Херкулес и амазонките“, но ролята на живота й си остава тази на Зина. Това е и въпрос на късмет. Ролята е поверена на Ванеса Ейнджъл, която обаче се разболява. Така Луси, която се мотае безцелно, се озовава пред погледите на продуцентите, които си казват: „Защо пък да не я пробваме нея?“

Проба

„Получих ролята, защото им бях под ръка“, признава по-късно самата актриса. За да не бъде объркана Зина с Ришиа, естествената блондинка Луси става брюнетка.

Първият епизод на “Зина - принцесата воин“ е излъчен на 4 септември 1995 г. За разлика от филма за Херкулес сюжетът на епизодите в новото шоу не се основава на определени митове, а на смесица от гръцко-римска митология, легенди на други народи и въображението на сценаристите. В центъра на историята е безмилостният убиец и воин Зина, решила да застане на страната на доброто и да защити слабите. Габриел, момиче, чието село Зина спасява, става неин спътник и приятел.

Шоуто е с нисък бюджет. Има малко специални ефекти. Повечето от каскадите се изпълняват от самите актьори. Между другото тя не получава нито една травма по време на снимките. Издадени са общо шест сезона. Сериалът става популярен по целия свят, а всеобщата любов и слава идва при Луси Лоулес. За ролята на Зина тя получава наградата за най-добра актриса в сериала.

За съжаление успехът в кариерата беше придружен от раздор в семейния живот. Луси и Гарт се развеждат през 1996 г. През същата година актрисата участва в американското телевизионно шоу "Тази вечер с Джей Лено". Сценаристите на шоуто решават Луси да влезе в студиото на кон, но животното се подхлъзва и пада. Луси получава сериозна травма на бедрото и трябва да се възстановява близо година.

Пожар

Снимките на „Зина - принцесата воин“ срещат Луси Лоулес с американския продуцент Робърт Тапърт. „Срещнахме се, когато вече играех Зина и, както се казва, между нас пламна голяма искра. И тогава започнахме да прекарваме все повече време заедно и от искрата пламна пламък. Колкото повече говорехме, толкова повече разбирахме, че просто сме създадени един за друг. И тогава накрая и двамата почувстваха, че е безполезно да се съпротивляваме повече. Това е любов“, коментира Луси. На 28 март 1998 г. има сватба. Година и половина по-късно, на 16 октомври 1999 г., се ражда синът им Джулиъс Робърт Бей, а на 7 май 2002 г. се ражда и вторият им син Джуд Миро Таперт.

Последният епизод на “Зина - принцесата воин“ е излъчен през 2001 г. Лоулес няма много ярки роли след нея. Въпреки това може да я зърнете във филми като „Спайдърмен“ (2002), „Колеги гадняри“ (сериал, 2004), „Бойна звезда: Галактика“ (сериал, 2005 - 2009), „Торбалан“ (2005), „Извън играта“ (сериал, 2007), „Битката на кучките“ (2009), „Спартак: Боговете на арената“ (сериал, 2011), „Паркове и отдих“ (сериал, 2012 - 2014), „Агентите на ЩИТ“ (сериал, 2014 - 2015), „Аш срещу злите мъртви“ (сериал, 2015 - 2016), „Салем“ (сериал, 2015 - 2017).

Присъда

Луси е отявлен активист на “Грийнпийс”. През 2012 г. тя и шестима поддръжници отвлякоха кораб за добив на петрол, който трябваше да отиде да бие сонди в Чукотско море. За това тя беше осъдена на 120 часа общественополезен труд и глоба.

Тя предпочита да не говори за личния си живот, но споделя някои моменти в Instagram. Както и снимки, на които бръчките са загладени. От тях се вижда, че преди няколко години гърдите й нараснаха с няколко номера. Но тук едва ли някой ще заподозре фотошопа.

Българската връзка

По идея на Джоузеф Лодука в „Зина - принцесата воин“ са използвани български народни песни, сред които „Кавал свири“. Това е музиката, която звучи по време на всяка нейна битка и състезание. Музиката е предимно от Родопския край, което прави българския фолклор основен в състава на сериала.