0

П ускаме си „Приятели“, когато няма какво да се гледа по телевизията, въпреки многообразието на различни канали. Сещаме се за този сериал, когато се разделим с човек, който е бил важен за нас. Или след неочаквана среща със стари познати. За 10 години, 10 сезона и 236 епизода на екрана, шестима актьори успяха да се свържат така с публиката, че все още споделяме най-доброто и най-важните моменти в живота с тях.

„Приятели“ бяха в точния момент на точното място и станаха част от едно цяло поколение – милиони хора (последният епизод в премиерния ефир например беше гледан от 52,5 милиона души), които откликнаха на ежедневните проблеми на героите, техните чувства, успехи и провали, толкова лесно сравними със собствения им живот. И тази всеотдайна любов на феновете към звездите от „Приятели“ беше осребрена напълно – през последните сезони Дженифър Анистън, Лиса Кудроу, Кортни Кокс, Дейвид Шуимър, Матю Пери и Мат Лебланк получиха по милион долара само на епизод, около 20 милиона общо за сезон. Изглеждаше, че след този успех на никой от тях повече няма да му се налага да работи. Но кариерата им след култовия ситком - второстепенни роли, липса на достатъчно атрактивни проекти и понякога здравословни проблеми по-късно бе наречена проклятието на „Приятели“. Например, бившите звезди от поредицата (Дженифър Анистън беше изключение в този списък) претърпяха творческа катастрофа и си останаха на едната „приятелска“ роля. Ето какво се случи с тях:

1. Дженифър Анистън

Дженифър Анистън

 Дженифър Анистън
Getty Images

Дженифър Анистън от "Приятели" беше най-голямата късметлийка. Дори единственият "Златен глобус", спечелен от сериала, отиде при актрисата - за най-добра актриса в комедиен сериал през 2003 г., а в края на шоуто тя продължи да се снима в игрални филми и по принцип преживя кариерен възход. В годината на излизане на финала на „Приятели“, например, тя беше призната за най-красивата жена в света от списание People. След това Джен получи титлата „Жена на годината“ на GQ, а година по-късно стана най-стилната според People.

Успоредно с това на екраните редовно излизат филми, в които звездата получава, ако не главните, то важни второстепенни роли: „Всемогъщият Брус“, „Марли и аз“, „Любовта се случва“, „Семейство Милър“ и много други. И ако проклятието на „Приятели“ съществува, то определено не я е докоснало – 18 години след края на сериала Дженифър Анистън все още изглежда никога не е изчезвала от радара за дълго време и не е оставила феновете си да забравят за нея.

2. Лиса Кудроу

Лиса Кудроу

 Лиса Кудроу
Getty Images

Основните постижения на актрисата се ограничиха до "Приятели", за който получи награда „Еми“ за най-добра поддържаща роля. Не че нямаше възможности след това. Но години след раздялата с Фийби Буфе тя продължаваше да бъде свързвана преди всичко с нея. И дори главната роля в сериала „Завръщането“ не можа да промени сериозно това. Критиците горещо приеха проекта, но поради ниския му рейтинг, той беше приключен след първия сезон, така че актрисата се насочи към киното, където се снима и досега. За съжаление, в периферията.

3. Кортни Кокс

Кортни Кокс

 Кортни Кокс
Getty Images

В началото на 2000-те Кортни Кокс беше не само Моника от „Приятели“, но и Гейл от „Писък“, култов слешър, в който актрисата играеше главната роля. А веднага след края на „Приятели“ можеше да стане и Сюзън от „Отчаяни съпруги“, но тя отказа ролята поради бременност – кой знае каква би била кариерата й, ако тогава се беше съгласила. Уви, освен продълженията на „Писък“, във филмографията на Кортни Кокс нямаше кой знае какви хитове .

4. Дейвид Шуимър

Дейвид Шуимър

 Дейвид Шуимър
Getty Images

Дейвид Шуимър стана известен като Рос Гелър в „Приятели“. По-късно актьорът озвучи жирафа Мелман в анимационния франчайз „Мадагаскар“, а също така изигра ролята на адвокат Робърт Кардашиян в първия сезон на „Американска криминална история“, за която получи номинация за „Еми“. Във филмографията му има повече от 55 заглавия и в повечето от тях той дори играе главната роля, но те не са спечелили световна популярност.

5. Мат Лебланк

Мат Лебланк

 Мат Лебланк
Getty Images

Главният сърцеразбивач от шестимата, Мат Лебланк, дори се сдоби с отделен сериал, наречен "Джоуи", който излезе на екран почти веднага след края на "Приятели". Уви, до средата на първия сезон шоуто беше сред най-ниско оценените програми и ръководството на NBC реши да го приключи. Следващият път, когато актьорът се завърна в телевизията, беше едва през 2011 г. - в ролята на измислена версия на себе си в телевизионния сериал "Епизодите", за който, между другото, беше удостоен с първия "Златен глобус" в кариерата си.

6. Матю Пери

Матю Пери

 Матю Пери
Getty Images

Сериалът „Приятели“ не би бил същия без Матю Пери в ролята на Чандлър Бинг. В края на 90-те Матю Пери, който вече е на 53 години, се снимаше, при това с доста голям успех.Четири пъти е номиниран за награда „Еми“ - през 2002 г. в категория „главна мъжка роля“ за сериала „Приятели“, през 2003/2004 е номиниран в категория „гостуващ актьор“ за „Западното крило“, а през 2007 г. - за „главна мъжка роля“ в телевизионния филм „Историята на Рон Кларк“. През 1997 г. се снима със Салма Хайек във филма „Бързата работа“. През 2002 се снима във филма „Призовка за Сара“, където му партнира Елизабет Хърли. През 2000 и 2004 г. участва в успешните комедии „Девет ярда“ и „Десет Ярда“, а през 2009 г. участва в „Отново на 17“. Но това не променя фактите - след „Приятели“ кариерата на Матю постепенно започна да залязва. А по-късно стана известно, че актьорът има проблеми с алкохола и наркотиците, поради което дори не си спомня три години снимки в култовия ситком. След операцията, която претърпя през 2018 г. той се промени почти до неузнаваемост.