0

Е дин здравословен и полезен плод може да стане вреден и дори опасен за здравето. Тази трансформация често се случва при райските ябълки, ако се ядат в комбинация с неподходящ продукт.

Сезонът на райската ябълка у нас продължава няколко месеца - този яркооранжев плод се продава почти до средата на зимата. Популярността му може да се мери само с мандарината: в крайна сметка и двете имат много приятен вкус, но също така съдържат много витамини. Но въпреки цялата си полезност, райската ябълка има свойства, които е много важно да знаете, за да не навредите на здравето си.

Танини

Райската ябълка съдържа голямо количество дъбилни вещества, наречени танини. И колкото по-неузрял е плодът, толкова е по-твърд и по-„спичащ“, което означава, че е по-опасен за консумация, особено в комбинация с някои други продукти.

Райската ябълка не трябва да се комбинира със студени храни или напитки. Заради прословутите танини тази храна става доста тежка, а студът допълнително свива стомаха, което допълнително усложнява процеса на храносмилане. Може да се получи и гадене. Затова е по-добре да забравите за сладолед с райска ябълка, ако не искате вкусният плод да ви натежи на стомаха и да предизвика позивни да го върнете обратно навън.

Протеини

Също така тя не може да се комбинира с протеинови храни, особено с мляко: танините образуват силни химически връзки с протеини и полизахариди. Пулпата на райската ябълка в стомашно-чревния тракт се слепва с протеини и образува фитобезоари - полимерни съединения, които изглеждат като плътни бучки. Ако се окажат достатъчно големи и запушат червата, ще трябва да бъдат отстранени с помощта на хирург, предупреждават диетолози.

В допълнение, танините забавят усвояването на хранителни вещества, включително въглехидрати. От една страна, това е плюс - райската ябълка има нисък гликемичен индекс. От друга страна, танините в плодовете намаляват усвояването на много витамини и минерали: по-специално желязо, цинк и витамини от група В. Затова е по-добре да не ядете прясна райска ябълка с храни, които съдържат желязо - яйца, червено месо, елда, бобови растения, водорасли или хайвер. Но след термична обработка или замразяване танините се унищожават, така че ако, да речем, печете мръвка с райска ябълка, ще получите както вкусно, така и здравословно ястие.

Фибри

Хората със стомашно-чревни заболявания трябва да бъдат особено внимателни с райската ябълка: неузрелите плодове съдържат голямо количество груби фибри, които сами по себе си могат да причинят подуване на корема, спазми или запек. В комбинация с други продукти, които силно влияят на чревната подвижност (например прясно зеле, грах, леща, боб, фъстъци, нахут), ситуацията само ще се влоши.

Не е подходящо да я комбинирате и с алкохол: поради близостта си до естествените захари, тя ще остане в тялото по-дълго, причинявайки повишена интоксикация и увеличаване на натоварването на черния дроб.

И така, нека да обобщим: за да бъде полезна райската ябълка, тя трябва да се консумира след топлинна обработка или замразяване. Ако искате да се поглезите с пресни плодове, най-безопасно е да ги консумирате час след хранене, отделно от другите ястия. В същото време избирайте само зрели и меки плодове и не прекалявайте с тях - не трябва да ядете повече от две бройки на ден.