0

К алендарът „Стара Варна“ за 2023 година представя непубликувани фотографии от епохата на княз Александър Батенберг.

Впечатляващата колекция от 12 фотографии беше представена от издателят на 25-ия пореден брой на календара, издателят хаджи Ламбрин Сотиров. Заглавието на новото издание е „Мост през времето“, като е свързано със събитията на 6 септември 2022 година. Тогава в морската столица е представена възстановка на събитията от паметната дата, когато княз Александър Батенберг обявява във Варна Съединението.

Възстановка

Освен големите фотоси, показващи интересни кътчета и моменти от градския живот по онова време, са включени и малки снимки на всички участници от възстановката през 2022 година, обясни издателят. За страницата с месец януари е подбрана гравюра на Феликс Канц от 19 век, която показва моста на времето над река Варна. Днес съоръжението не съществува, но оттам сега минава днешната ул. „Девня“. В календара присъстват изгледи на различни улички в града, както и панорамен изглед на Варна от запад на изток. Можем да видим днешната улица „Панагюрище“, а също и „Преславска“, която е била улицата на парите по онова време, най-богатата, най-престижната и най-динамично развиващата се улица. Там се появяват първите офиси, кантори за търговия на едро, първото кафе със столове. По нея е преминал и първият автомобил във Варна. „Такова спокойствие излъчват малките улици, които сме показали, каквото са излъчвали и хората, живеещи на тях. Всички дворове от онова време са пеещи. Нямало е къща без музикален инструмент. Хората са се събирали, за да пеят и свирят“, разказа Сотиров. В календара е поместена и снимка с изглед към мястото, където сега е сградата на Драматичния театър, а някога е имало само дървета.

Чаршия

Изданието показва още фотос от посрещането на парахода „Варна“, както и месарската чаршия на стария град. Кадър е запечатал и някогашна работилница за писани каруци, на една от които е изрисуван Ботев да слиза с четата си от кораба „Радецки“. На страницата за месец декември може да се види Катедралата в завършен вид, както и началото на строежа на Военния клуб, където през 1900 година се е провел първия градски бал.