0

„Ривиерата на Шанел“ от Ан де Кърси (издателство „Сиела“) разкрива интригите, лукса и скандалите на световния елит в сянката на войната

Документалното издание разкрива коя е била истинската Коко Шанел в завладяващия свят на Френската Ривиера през 30-те. Книгата проследява историята на завладяващия свят на Лазурния бряг – от неземния лукс до ужаса от надвисналата Втора световна война. В центъра на всичко това е модната икона Коко Шанел, чието разкошно имение „Ла Пауза“ се превръща в притегателно място за световния елит. Родена в крайна бедност, тя се изкачва стъпка по стъпка и мъж по мъж до върха на успеха, на който се извисява сега. А в нейния образ са заключени блясъкът и противоречивостта на цяла една епоха.

Опирайки се на многобройни изследвания, в „Ривиерата на Шанел“ Ан де Кърси описва обаятелното притегляне на Лазурния бряг – тази омайваща, обляна в слънце крайбрежна ивица, прочута с разюзданите си развлечения, която става вдъхновение за литературни шедьоври като „Нежна е нощта“ на Фицджералд и убежище за ярки личности като херцога и херцогинята на Уиндзор, Салвадор Дали, Съмърсет Моъм, Олдъс Хъксли, Уинстън Чърчил, Пабло Пикасо, Ерих Мария Ремарк и много други.

В смразяващи детайли „Ривиерата на Шанел“ описва как за броени месеци Франция се предава на германците и шумните купони и нощите в казината отстъпват място на ужасите на холокоста, концлагерите и разселването на хиляди семейства по време на Втората световна война. А погледнат през призмата на войната, образът на Коко Шанел също става далеч по-многопластов и оспорван.