0

Т опшефът Силвена Роу представи най-новата си книга „У дома“ (с логото на „Крина“). 

„Чрез моите рецепти бих искала да вляза във вашите домове, да донеса частица от моето разбиране и усещане за храната“, каза Роу. И върна присъстващите с мили спомени към своето детство: „Когато бях малка съм расла в средата на Енчо Пиронков, Златю Бояджиев, Йоан Левиев и Димитър Киров. Те бяха приятели на татко, лека им пръст на повечето. Трябва да ви кажа, че културата, изкуството, ерудицията на онези години е несравнима, затова тази книга сега е знак на изкуство. Ние трябва да пазим тези неща. Особено когато става дума за книга, която е за здравословното хранене“. 

Във веригата си от ресторанти Силвена Роу работи с доктори. „От начина, по който се храним зависи дали ще се разболеем – казва тя.- Човешкото тяло не е приспособено за болести. Ние се разболяваме поради начина си на живот, поради нашата епигенетика - дали заради лошо хранене, стрес или лоши навици. Българското здравословно хранене е много близко до българската психика. Всички помним, освен ако не сме на 10,12,15 и 20 години, как сме се хранели преди. Помним, че храните ни бяха много по-чисти, а не като сега – силно обработени, наситени с хормони и добавки“. 

В книгата й са включени ястия както с традиционни за България варива като ориз, боб и леща, така и с чиа, киноа, императорски ориз, боб мунг, френска леща и т.н.

Идеята ми беше да включа много български рецепти, които са много специални за мен. Аз съм т. нар. кюфтакаджийка и сърмаджийка – много обичам сърми и кюфтета. Ям ги всеки ден и тук напълнях, но като се прибера няма шест пет, ще си вляза във форма“, зарече се Силвена Роу. 

„Нямаше начин – както не ям месо, тук са дроб-сърма, пълнени чушки, кюфтета, това си е моето“, призна прегрешенията си тя. „Една от основите на дълголетието е, че човек трябва да се храни с храната, с която е захранен, храната в която е неговото ДНК“, коментира още Силвена Роу. „Книгата е посветена на всеки в нашето общество – дали ще е майка, леля, баба, стринка, сестра, дъщеря. Тя е и за младите, защото те не могат да готвят, само ядат навън и то пържени и готови храни. Най-важното е, че продуктите, с които се приготвят рецептите са изцяло български, намират се навсякъде. Книгата е посветена на варивата, а рецептите са си мои, авторски и всяка от тях работи прекрасно“, каза още Силвена Роу, която има над35-годишен опит в готварството, носител е на различни кулинарни награди и е автор на 13 книги.