0

Т ой е на 80. Поне така си мисли стопанката му, като се доверява на изчислението, че 18 котешки години се равняват на толкова човешки. Не е съвсем с акъла си, но това е нормално в старческа възраст. Въпреки това някои от прищявките му са наистина странни.

Плаче с часове, ако го съблекат гол. Не че при козина като неговата това има значение. Но всеки с капризите си, така и той. Ако си въобразявате, че всички котки са еднакви, то наистина се лъжете. Различни са. Като шарките по козината, дължината на космите и навиците си. А Стив си е въобразил, че обича пуловери. И сега пуловерът е като втора кожа за него.

Когато бил още малко котенце, бъдещата му стопанка била на 12. Трябвало да изберат подарък за по-малката й сестра и заедно с майка й отишли да изберат една маца от котилото. Някой, който ще бъде най-добрият приятел на малкото момиче за години напред. Така Стив станал избраникът. Прибрали го, поставили го под карантина и изчаквали да свикне с новото си семейство. Но нещата не вървели добре. Стив прекарвал с часове пред вратата, плачейки. И каката се прокрадвала да го успокоява. Само тя била в състояние да усмири ревливото (мяукащо) бебе. И постепенно осъзнали, че са родени един за друг.

Сръдня

Първоначално собственичката му много се обидила, че сестра й я е лишила от скъп подарък и е отнела приятеля й. Но после всичко се оправило. Взели на малката сестра куче и така тя установила, че го харесва повече от котката. Тя се отказала официално от подаръка и го прехвърлила на кака си – със собственоръчен запис с флумастери на лист А4 с големи печатни букви. Собственичката пази този "документ" и досега, през всичките 18 години от живота на котката. Косматият приятел е израснал с момичето, но винаги си спомня как тя го е утешавала в първите трудни дни. Той винаги тича да се оплаче на любимата си стопанка, ако нещо не му хареса. А най-драматично е, ако му свали пуловера, за да подиша. Това е истинска мания, но не се проявила веднага. Всичко започнало, когато със собственичката му се преместили от Финикс в Ню Джърси. Първо изпратила мебелите с кола и се преместила сама - за да се установи на ново място и да подготви всичко за преместването на домашния любимец. Цял месец Стив живял при неин приятел, а след това стопанката му се върнала за него. Тя го зарадвала с подарък – плетен от нея пуловер, така че домашният любимец да не замръзне по време на полета в багажното отделение.

Предимства

Стив не приел „обвивката” от раз. Но постепенно осъзнал предимствата на пуловера. Той вече бил на възраст и страдал от артрит, а освен това винаги му било студено. В лятната жега, естествено, нямало проблеми, но щом застудее, Стив се радвал на топлинката на плетената си дрешка. Това бил третият му любим предмет след личната му отопляема къща и електрическото одеяло на „мама”. Ако Стив останел без дрешката си, започвал да плаче, докато всичко не се върне, както е било.

Стив има и други претенции. Страхува се да не бъде изоставен и когато стопанката му пътува нанякъде, той просто отказва да се храни и да пие. Но в същото време, ако не е на кеф, това чувствително коте на години става капризно старче. И тогава никой не може да му хване спатиите – въргаля се по земята, яде всяко растение, инати се. И през цялото това време реве като магаре, ако е... гол. Котешка му работа!