0

Н еподходящият сутиен може да причини много проблеми, в това число главоболие. Физиотерапевтът Сара Кампус и специалистът по красота Саманта Райдър предупреждават жените за това в The Sun. „Виждам редовно жени, носещи грешен размер сутиен или изобщо без сутиен - казва Кампус. - Гърдите се нуждаят от надеждна опора. И това не е изрязаният потник, който жените с малки гърди обичат." Сутиените с грешен размер могат да навредят, предупреждава Райдър. Ако размерът е недостатъчен, той може да притисне гръдния кош, причинявайки болка и дискомфорт, които се разпространяват към ребрата, раменете и гърба. Според нея обаче причината за болките в гърба и гърдите може да бъде и твърде широкото бельо, тъй като мускулите ще се стремят сами да поддържат гърдите.

В допълнение, тясното бельо причинява синдром на гръдния изход, при който компресираните нерви и кръвоносни съдове водят до болка във врата и изтръпване на ръцете, добавя Кампус.

81 процента от жените носят грешен размер сутиен. Ако една жена носи твърде тясно бельо, горната й част на торса ще бъде под натиск, което ще причини проблеми с дишането и притока на мляко при кърмещите майки, продължава Кампус. Понякога стискането на гърдите води и до възпаление на кожата около зърната. Тъканите на гърдите и зърната са много чувствителни. Това означава, че те се увреждат от притискане на чашки и презрамки.

Носенето на грешен размер сутиен може да доведе до преждевременно увисване на гърдите, предупреждава физиотерапевтът. „Гърдите трябва да бъдат поддържани, в противен случай ще станат торбести“, обяснява тя.

За да избегнете проблеми с красотата и здравето, е необходимо да носите бельо с правилния размер. „Веднага щом се приберете у дома, свалете сутиена си и масажирайте гърдите, раменете и гърдите си - препоръчва Райдър. - Това ще помогне за отпускане на напрегнатите мускули.“