0

В исоката температура ни изцежда силите, превръща ни в парцал. Вече сме изгълтали няколко шепи лекарства, но нищо не помага и термометърът продължава да свети в критично червено. А защо да не опитаме някои известни, но забравени в такъв момент способи?

Да топнем нозе в легена. Напълнете го от чешмата с хладка вода, добавете няколко кубчета лед. След това стъпете вътре и се опитайте да се отпуснете за 15-20 минути. Такава процедура ще помогне да се намали температурата с няколко десети или дори цял градус.

Даже да не ви е до това, пийте много течности. Водата – студена или със стайна температура, ще помогне за попълване на загубата на влага и ще се справи с признаците на дехидратация. Това на свой ред също ще помогне за понижаване на температурата.

Навлечени

Особено когато сме болни, гледаме да сме дебело облечени. Преценете дали да не свалите няколко ката дрехи от вас. По-добре е да премахнете одеждите от синтетични материали и да ги замените с широки дрехи от памук или лен. Същото трябва да се направи и с умалелите и възтесни дрешки, които сърце не ви дава да изхвърлите. Такава подмяна ще допринесе за нормалния топлообмен и поне няма да доведе до още по-голямо повишаване на температурата.

Компрес

Нанесете кубчета лед или мокра кърпа върху онези точки на тялото, където кръвоносните съдове се доближават до кожата - шията, китките, слепоочията. Хладните компреси ще облекчат горещината и ще помогнат за намаляване на температурата в някои случаи с до градус.

Кокосово мляко

Това е малко известно, но ефективно средство за сваляне на висока температура у дома. Ако имате отворена кутия с кокосово мляко, което добавяте към кафето или овесените ядки, налейте си една чаша и я изпийте. Това ще помогне за компенсиране на дефицита на витамини, минерали и електролити, ще се справи с дехидратацията и ще ви освежи.

Възглавница

Разбира се, оставането в леглото при повишена температура изобщо не е необходимо. Но в някои случаи тялото ни решава вместо нас и няма сила, която да ни надигне от леглото. Факт е, че почти всяко движение допринася за производството на топлина. Как дете или възрастен може да свали висока температура без лекарства? Просто се опитайте да се движите по-малко и да лежите (дори и да имате достатъчно сили да се движите) - така тялото няма да се нагрява допълнително.

Краставица

За компенсиране на липсата на течност в тялото ще помогне не само водата, но и зеленчуците и плодовете. Изберете тези, които съдържат много вода: краставици, диня, тиквички, грейпфрут. Можете да ги ядете сурови или да направите смути от тях. По-добре е предварително да ги охладите в хладилника. Това е още един добър начин да свалите температурата до 39 градуса без лекарства у дома. Ако температурата е над 39, все пак е по-добре да използвате постиженията на фармакологията, за да я намалите възможно най-бързо.

Релаксация

Техниката за релаксация, заимствана от йога, ще помогне за охлаждане на тялото и освен това ще успокои мислите ви. Седнете, заемете удобна позиция. Изплезете езика си и го навийте на тръба. Вдишайте бавно през устата, издишайте през носа. Повторете това дишане в продължение на 5 минути.

Алое вера

Имате ли гел от алое вера в комплекта си за първа помощ? Струва си да се подсигурите. Алое вера, което се използва широко в козметиката и медицината, е много полезен продукт. За да свалите температура без лекарства, използвайте готов продукт или извлечете гела от сърцевината на листа от алое, след което го нанесете върху кожата. Най-добър ефект може да се постигне, ако гелът е предварително охладен. За целта поставете лист от растението да постои малко в хладилника.

Кой да внимава особено

Особено внимателни към здравето си, когато температурата се повиши, трябва да са тези, които страдат от хронични заболявания, а също така поне веднъж са се сблъскали с конвулсии в жегата. Понижаването на температурата без лекарства за бременни жени и деца с помощта на експериментални методи също не се препоръчва.

Какво не се препоръчва

Лекарите силно не препоръчват обтриването с алкохол, особено когато става въпрос за малки деца. Такава процедура може да причини отравяне, докато температурата ще си остане висока. Кисненето в оцет също не е необходимо. Но не пречи да намокрите петата на чорапчето на детето – това не е толкова драстично. Температурата ще дръпне оцета и ще изсуши бързо чорапа.