60-годишен мъж в ситуация, в която има само две възможности – да се вземе в ръце или да пропадне напълно в бездната на отчаянието. Той е разведен, уволнили са го от мястото, където винаги е работил. Тогава решава да отвори свой ресторант. Но не очаквайте да ви сервираме нещо засукано.
Специалитетът от едноименния филм на режисьора Абделатиф Кешиш е елементарен. За него ни трябва пакет кускус, вода, сол и масло. Кускусът се изсипва в дълбока купа и се залива с гореща вода - така че да го покрива два пръста. Покрийте с капак и оставете за 10-15 минути. Кускусът е готов - можете да го хапнете веднага. Може да се добавя към салати. А ако искате като гарнитура, посолете и добавете към него парче масло.
А сега нека да усложним малко рецептата. Този път ще сготвим кускус със зеленчуци и риба.
Необходими продукти:
- 400 г кускус
- 0,7 кг барбун (или друга морска риба)
- 1 глава лук
- 2 тиквички
- 2 моркова
- 3-4 домата
- 2-3 стръка целина
- 4-5 скилидки чесън
- 1 люта чушка
- олио
- сол
- кимион
- мащерка
- смлян пипер
- дафинов лист
- червен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте рибата, отстранете люспите, отрежете перките и опашката, отстранете главата, нарежете на средни парчета и запържете в олио заедно със ситно нарязан лук. След 5 минути добавете малко прясно смлян пипер, ситно нарязан чесън, тънко нарязани тиквички и моркови, стръкове целина, както и сол и черен пипер, нарязани на тънки кръгчета или малки ивици. Запържете всичко заедно, като разбърквате леко, на среден огън. Поставете готовите зеленчуци с рибата в тенджера, добавете домати, дафинов лист, червен пипер, кимион и мащерка, нарязани на филийки или големи кубчета, налейте вряла вода, така че да покрие съдържанието на тигана, и оставете да къкри на слаб огън.
Изплакнете обилно кускуса под течаща вода, залейте го с вряща вода. Върху тигана, в който зеленчуците и рибата се задушават във вече невероятно ароматния и пикантен сос, поставете гевгир, сложете в него измития и задушен кускус, покрийте с капак и задръжте така около 15 минути. Подредете готовия кускус в дълбоки купи, поставете риба и зеленчуци в центъра или отстрани. Силен ментов чай, прясно изцеден портокалов сок или чаша леко охладено сухо бяло вино ще бъде доста подходящо. Гребнете малко кускус, парче риба и зеленчуци, сложете в устата си и усетете този аромат и хармония на вкусовете. И обърнете внимание на добрата игра на актьорите във филма.
Кристи Красимирова