1

С помняте ли си известната сцена от комедията „Диамантената ръка“, когато Семьон Семьонович Горбунков (изигран от Юрий Никулин) отива в пекарната късно през нощта, за да купи хляб?

Нещастният старши икономист се готви да отиде на риболов на следващата сутрин, но това не е чак толкова важно. Епизодът е много характерен за живота на самия Юрий Владимирович Никулин, който смята, че у дома винаги трябва да има хляб. И не сяда на масата без самун.

Ето как да омесим вкусен пухкав бял хляб, обогатен с нежността и мекотата на овесените ядки, който би допаднал много на любимия комик, за когото си спомняме с обич.

Продукти:

мляко – 260 г

овесени ядки – 50 г

брашно – 400 г

сол - 7 г

захар - 15 г

суха мая - 7 г

олио - 2 супени лъжици

Приготвяне:

Овесените ядки съдържат витамини, минерали, аминокиселини и антиоксиданти и фибри. Те имат положителен ефект върху работата на стомаха и червата, помагат на тялото да се очисти от токсините и укрепват костната система.

Като подготовка за приготвянето на хляба ви трябват: 

- сито за брашно

- чиста суха кърпа

- кръгла форма за печене

- четка за намазване

Добавете олиото в млякото (може да използвате и вода). Разбъркайте. Смесете отделно захар, сол и суха мая. Изсипете сместа в млякото (или водата). Разбъркайте добре.

Комбинирайте овесените ядки с пресятото брашно. Изсипете в млечната смес. 

Замесете тесто (време за месене 7-10 минути). Покрийте тестото с кърпа и оставете за 1 час на топло място. Тестото трябва да увеличи обема си приблизително 2 пъти.

Оформете тестото в кръгла форма и го поставете в тава за печене, намазана с олио. Покрийте с кърпа и оставете за 30-50 минути на топло място.

Намажете хляба с четка, потопена във вода. Поръсете го отгоре с овесени ядки. Печете 30-40 минути в предварително загрята на 200°C фурна.

В началото на печенето поставете на дъното на фурната съд с вряща вода. Изпаряващата се вода ще предотврати изсъхването на хляба. След 20 минути извадете съда.

Прехвърлете готовия хляб върху решетка и оставете да изстине.