0

О свен детективски филми и мелодрами много хора обичат да гледат медицински сериали, в които героите не само майсторски диагностицират и спасяват човешки животи, но и живеят като обикновени хора. Те се влюбват на работното си място, вечерят в столовата на болницата и се карат с половинката си. А храната, както добре знаем, сближава хората и ги сдобрява.

Дали харизматичният Доктор Хаус прави нещо различно, освен да гълта хапчета с шепа, е отделен въпрос. Някои от странностите му отдаваме на наркотиците. В опит да се отърве от тази зависимост в един от сезоните Грегъри (почитателите на сериала знаят, че малкото име на Хаус не е Доктор!) тръгва на готварски уроци. Там е изкушен от рецепта за кюфтета по италиански в доматен сос. Това са прословутите полпете, които може да приготвите у дома.

Необходими продукти:

смесена кайма (може и от един вид месо) - 500 г

    крема сирене - 50-60 г

    пармезан - 60-80 г

    лук (средни) - 2 бр.

    чесън - 2 скилидки

    магданоз - 1 връзка

    консервирани белени домати - 400 г

    сол, черен пипер на вкус

    захар - 1,5 ч.ч

    риган и босилек (сушени) - няколко щипки

    зехтин - 2 с. л.

Приготвяне:

В купата с каймата сложете крема сиренето и настъргано твърдо сирене, наситнен магданоз, сол, черен пипер. Едната глава лук се нарязва на ситно и се добавя към каймата, която оставяме да престои в хладилника.

Втория лук също нарязваме на ситно и поставяме да се запържи за 7-8 минути в сгорещено олио. Смелете доматите в блендер и изсипете в тигана с лука, поръсете с босилек, риган, захар, сол, черен пипер и наситнен чесън. Задушете соса за 2-3 минути.

Разделяме каймата на малки порции и оформяме малки топки с тегло 25-30 грама. Изсипете малко доматен сос на дъното на тавата и добавете кюфтетата. Отгоре се заливат с останалия сос.

Загрейте фурната на 200°C и печете 30 минути.

Доктор Хаус изпробва и още една подобна рецепта - за шведски кюфтета, с приятеля си онколога Джеймс Уилсън. Хаус предотвратява изгарянето им, като ги намазва с лимонов сок. Но в оригиналната рецепта това не фигурира.

Необходими продукти:

телешка кайма - 500 г

хляб - 2 филийки

лук - 1 бр.

сол

пипер

индийско орехче

За соса:

бульон - 400 мл

сметана - 4 с.л.

брашно - 2 с. л.

Приготвяне:

Нарежете лука и го запържете в растително масло. Смесете каймата, лука, хляба, солта, черния пипер и индийското орехче. Оформят се кюфтета и се пържат в олио.

За соса смесете бульона, сметаната и брашното, най-добре в блендер.