0

В торият сезон на „Домът на дракона“ - предисторията на „Игра на тронове“, вече е преполовен. В лагера на „зелените“ са загрижени, че има недостиг на добитък за лакомия дракон Вагар. Вероятно затова звярът отхапа така настървено дракона на принцеса Ренис – Мелеис. И тъй като по всичко личи, че апетитът на чудовището не е утолен, тихо се изнасяме от бойното поле и се връщаме обратно в „Игра на тронове“, за да видим с какво замезват във Вестерос, когато не участват в интриги и битки.

Студ

Валът е вероятно най-северната точка на Вестерос; дом на братята от Нощния страж, които я пазят ден и нощ. Това е място, където никога не е топло и където скрежът стига до костите. Патрулната служба не е много добре платена, така че храната тук се състои предимно от това, за което има достатъчно пари. В по-голямата си част менюто на пазачите се състои от осолена риба, еленско месо и кисели краставички. Използват се още: боб, зърнени храни, ядки и горски плодове. Тук се пият предимно сгряващи напитки - горещо вино и различни видове силна бира.

В поредицата виното е представено като основна напитка и не е изненадващо каква фантазия би била без червено вино в красива чаша в ръката на Ланистър или Старк. В комбинация с месото, на което наблягат всички, високият холестерол е гарантиран.

Има един голям регион, равен по територия на всички останали кралства на Вестерос, взети заедно. Семейство Старк управлява на север и тяхната резиденция е замъкът Winterfell. Масите им са отрупани с печен дивеч и птици, зеленчуци и пайове. На трапезата има много ябълки, горски плодове, различни сортове тикви и всякакви морски дарове. В същото време понякога продукти от други региони на Вестерос се доставят до тях през пристанището. В специалния брой на „Златно време“ - приложението на вестник „Телеграф“, което разлиствате всеки четвъртък, ви представихме рецептата за любимите лимонови кексчета на Санса.

Планини

Голяма част от долината на Арин е дом на грапави, непроходими планини. Но самата долина е плодороден район, способен е да изхрани народите, които я населяват. Замъкът на предците на Арин, Eagle's Eye, сервира разнообразие от сладкиши, включително пчелна пита и бисквити, но също така сервира месо от жилави планински животни като коза.

Равнини

В разпръснатите равнини между разклоненията на река Тризъбец властва Дом Тъли. Тук добре узряват зърнени храни, растат в изобилие праз лук, различни зеленчуци и плодове, а реките са пълни с риба: пъстърва, щука и др.

Повече от ясно е, че жителите на Железните острови „не сеят“. Островитяните се хранят с всичко, което носи морето и каквото може да се улови от него. Основата на менюто са яхнии от риба и раци, просто месо без подправки и черен хляб.

Кухнята на Дорн е доста сурова, както и характерът на представителите му. Пясъчните земи осигуряват това, което пустинята може да осигури. Сред екзотиката тук можете да намерите змия и люти чушки, но в горещия климат растат и различни сортове маслини, червени портокали, грозде и, разбира се, фурми.