0

„Зимата идва“, биха казали в „Игра на тронове“. Никак не можем да си го представим точно сега, на 40-градусова температура, но какво пък – ей го къде е. Докато се усетим, пак ще търсим нещо за сгряване и ще си разменяме подаръци, така че – да се подготвим психически.

„Санса е нежна душа – казва за нея майка й лейди Кейтлин, - тя обича лимонови сладкиши, копринени рокли и песни за рицарски дела.“ Мечтите на героинята се разбиха на пух и прах, когато става свидетел на унижението на бъдещия си съпруг – комплексар със садистични наклонности.

Любовта на Санса към лимоновите кексчета е една от най-точните характеристики за нея. Ястие, в което се срещат противоположности – лимон и захар, сол и ванилия, пандишпан и глазура – има ясно послание за вкус, макар че образът на героинята до голяма степен бе блудкав. Има много вариации на десерта, от обикновен пандишпан до десерт с цял лимон.

Печалното изражение на Санса от „Игра на тронове“ се оживява, когато на масата са поднесени нейните любими лимонови кексчета. Сервираме ги на читателите на „Златно време“, като може да развихрите въображението си, когато ги аранжирате. Тези кексчета ще ни пренесат на масата между Санса Старк и Тирион. Да, Санса по-скоро заслужаваше сладка почерпка след всичко, което премина. Макар че според някои по-скоро заслужаваше сопа. Неслучайно кексчетата са с кисел привкус. А вие може да ги полеете за баланс със сироп и да ги поръсите с черен сусам.

Продукти:

Яйца - 3 броя

Захар - 8 с.л. лъжици

Брашно – 8 с.л.

Бакпулвер - 10 г

Сол - 1 щипка

Вода – 4 с.л.

Лимонов сок - 1 с.л.

Лимонова кора

HBO/Инстаграм

Приготвяне:

1. Отделете жълтъците от белтъците. Към жълтъците добавете 4 с.л. захар и разбийте с миксер. След това добавете водата и лимоновия сок. Отново разбъркайте.

Разбийте белтъците с миксер на сняг, добавете останалата захар и разбъркайте.

Към жълтъчената смес добавете брашното и бакпулвера. Добавете кората на един голям лимон. Разбъркайте. Тестото е готово. Включете фурната на 180 градуса.

Намажете форми за мъфини с растително масло. Сложете по резен лимон на дъното (след изпичането ще ги обърнем). Напълнете формите с тесто, но не повече от половината. Поставете във фурната за 15-20 минути.

Готовите кексчета леко охладете и извадете от формите. Количеството тесто е достатъчно за 12 кексчета.