М аксим Лавров (Марк Богатирьов) има една мечта - да е известен готвач.
Ще се сбъдне ли тя, може би знаете, ако сте гледали „Кухня“ - най-скъпия руски ситком. Но забавните сцени в него карат някои зрители да пропуснат същественото – там се готви. И още как. Затова днес ви представяме една любопитна рецепта, за да няма нужда да си водите записки, докато се превивате от смях. Запретнете ръкави и съвсем сериозно се захващайте с готвене. Сега е времето.
Продукти:
2 чаши леща,
4 патешки бутчета,
6 парченца варен пушен бекон,
праз лук,
9 с.л. бяло вино,
3 стръка целина,
4 средно големи домата
1 морков,
4 скилидки чесън,
6 с.л. растително масло,
2 с.л. патешка или свинска мас,
1/3 чаша олио (зехтин),
пилешки бульон,
стрък босилек,
стрък мащерка,
стрък магданоз,
сол,
чушки,
дафинов лист,
риган.
Приготвяне:
1. Патешките бутчета обработете (отстранете бедрената кост) и ги мариновайте със смес от сол, черен пипер, мащерка и чесън за 3 часа. След това ги изплакнете под течаща вода и ги подсушете с кърпа.
2. Разтопете мазнината в тенджера на 80 градуса и сложете в нея бутчетата, задушете до омекване. Запържете на открит капак задушената патица в растително масло до златисто кафяво от страната на кожата.
3. Изплакнете лещата. В тенджера запържете всички зеленчуци (моркови, праз, стръкове целина) в зехтина. Добавете нарязания бекон, виното, пилешкия бульон и лещата, добавете подправките и варете 30 минути.
4. Поставете готовата леща в чиния, отгоре поставете патицата и украсете с домат (почистен от вътрешността и нарязан на филийки) и билки.
Кристи Красимирова