Т ретата част на комедията „Моята голяма луда гръцка сватба“ е вече на екраните. Ние обаче носталгично се връщаме в първата, защото беше най-забавна и истинска.
Както често се случва, има разочаровани от продълженията. Със сигурност няма разочаровани обаче от гозбите. И тъй като всеки е опитвал мусака с картофи, няма да има елемент на изненада. Затова ви предлагаме една по-нестандартна за представите ни гръцка мусака, но с ориз. И с натрошено сирене накрая - за разкош.
Преди това подсещане - защо точно мусака.
Децата към Тула:
- Какво носиш?
- МусакА.
- Какво, какво МусАка?
А сега да запретнем ръкави. Как е правилното произношение, няма значение. Важен е резултатът.
Необходими продукти
Кайма - 500 г
Патладжани - 2-3 бр.
Лук -1 глава
Чесън - 2 скилидки
Домати в собствен сок - 1 консерва (750-800 г)
Ориз - 1/3 чаша (около 100 г)
Брашно - 2 с.л.
Масло - 2 с.л.
Индийско орехче
Козе сирене тип "Фета"
Сол, черен пипер - на вкус.
Мащерка - няколко стръка
Дафинов лист - 2-3 листа
Растително масло
Прясно мляко - ½ л
Подготовка
Първото нещо, което трябва да подготвите, са патладжаните. Те трябва да бъдат нарязани на тънки филийки - по дължина или на кръгчета. Нареждат се върху дъска, поръсват се със сол и се поливат с винен оцет. И след това се търкат една в друга, така че солта и оцетът да попаднат от двете страни.
Забравете за тях за 30 минути. След това изплакнете и поставете в гевгир, за да се отцедят (така се маха горчивината).
Поставете патладжаните върху тава, покрита с хартия за печене, и поставете във фурната на 180 градуса за 20 минути.
Докато патладжаните се осоляват или пекат, нарежете лука възможно най-ситно. Запържете в растително масло до прозрачност. Добавете наситнения чесън.
Към лука и чесъна добавете каймата и при редовно разбъркване запържете, докато по месото се появи апетитна коричка.
През това време пюрирайте консерва домати в собствен сок с блендер. Добавете ги към месото, след това билките и не забравяйте дафиновия лист - това е вкусът на Гърция. Оставете да къкри 15-20 минути. Накрая добавете сол на вкус.
Междувременно сварете ориза в малка тенджера за около 10 минути. Основното нещо е да не го довеждате до пълна готовност, нека бъде малко твърд.
Поставете ориза на слой от 1 см в тавата.
За соса - в тенджера се запържват 2 с.л. брашно с 2 с.л. масло. Налейте млякото, оставете да заври и намалете топлината. Не се притеснявайте за гъстотата на соса - бъркайте го непрекъснато, за да не загори и да е гладък. По желание може да добавите към заливката и едно или две яйца.
Сглобяване
Нашите патладжани са изпечени, изваждаме ги от фурната.
Върху ориза, който сме сложили малко по-рано в тавата, нареждаме каймата. Отгоре разстиламе патладжаните на няколко слоя - колкото повече са, толкова е по-вкусно.
Залейте всичко със соса, отгоре натрошете овче сирене и върнете във фурната на 190-200 С за 20 минути.
Забележка: Ако съчетанието на тези продукти не ви допада, винаги може да се върнете към стандартната мусака с картофи. Или поне да спестите сиренето, защото то върви повече с макарони, отколкото с ориз.
Кристи Красимирова