Ф еновете на турските сериали са свикнали с отрупани маси – банички, закуски, маслини. Но звездата на закуската според комисар Дойгу от сериала „Наследство“ е сладкото от кайсии на леля, което тя горещо препоръчва на колегата си Али: „Трябва да го опиташ!“.
- Това е любимото ми сладко – отбелязва Дойгу.
- Много е вкусно. Чудесно го е направила – повдига вежди Али, който за пръв път вкусва такова сладко.
- Известно време работех в Малатия. Тамошното сладко от сушени кайсии беше приказно, все още помня вкуса му – обръща се към спомените Дойгу.
- Сладко от сушени кайсии? За първи път чувам – диви се Али.
- Беше чудесно. Вътре слагат и бадем, приказно е.
- Аз пък обичам да има карамфил в сладкото – отбелязва Али.
- Шегуваш се! И аз много го обичам. Наистина?
- Да.
Докато Дойгу и Али откриват сходствата си, нека да видим как се приготвя сладкото от кайсии:
Необходими продукти:
- Кайсии - 450 г сушени
- лимони - 1 бр.
- захар - 1.4 кг
- кайсиеви ядки или бадеми - 60 г по желание
- вода
Начин на приготвяне:
Измийте сушените кайсии с хладка вода. Поставете ги в дълбока тенджера и ги накиснете в студена вода, да престоят поне 12 часа. Запазете 600 мл от водата, в която кайсиите са киснали, а останалата изхвърлете. Варете плодовете на умерен огън до разтварянето им. Добавете 1.4 кг захар в сместа и варете сладкото до сгъстяване, като непрекъснато бъркате. Към края добавете и кайсиеви ядки по желание. Разпределете сместа по бурканчета и стерилизирайте за около 5 минути. Сладкото върви с пържени или препечени филийки, масълце, а също и с палачинки.
Кристи Красимирова