Г остоприемният домакин Юрий Самохвалов сяда на масата с Оленка Рижова и предлага да се почерпят със салата. Кокетката, която преди това скучае, отговаря нескромно: „Вече опитах. Правя такава салата по-добре от жена ви - трябва да добавите настъргана ябълка в нея”.
И така, нека да пробваме.
Продукти:
една ябълка
1-2 моркова
300 грама шунка
една прясна краставица
една кисела краставица
250 грама консервиран зелен грах
две супени лъжици майонеза,
стрък копър, по желание
Приготвяне
Сваряваме морковите до омекване, охлаждаме и белим. Нарязваме ги на кубчета заедно с шунката и краставиците, хвърляме всичко в дълбока купа. Почистваме ябълката, прекарваме я през ренде и я мятаме към останалите съставки. Добавяме грах и майонеза, разбъркваме. Преди сервиране по желание се украсява със стрък копър.