С овите не са това, което са! В Туин Пийкс няма невинни, що се отнася до онзи черешов пай, който агент Купър толкова обича. Той не крие, че никакви разследвания няма да дадат резултат, ако преди това не е подсладил живота си с него. Мистериозно и вкусно. Нека да видим как се приготвя тази вкусотия. Като начало ще ви трябва форма с диаметър 20 см. А сега – кое как.
Необходими продукти:
• Брашно – 200 г
• Масло – 135 г
• Ледена вода – 2 супени лъжици
• Замразени череши – 300 г
• Захар – 80 г
• Бакпулвер с вкус на ванилия Dr. Oetker - 1 ч.л.
• Канела Dr. Oetker - 1,5 ч.л
• Царевично нишесте Dr. Oetker - 2 супени лъжици
Начин на приготвяне:
Смесете предварително размразените череши с канелата, захарта и нишестето.
Сложете на огън и оставете да заври, гответе на слаб огън няколко минути, докато се сгъсти и охладете.
За тестото смесете брашно с бакпулвер. Добавете студено масло, нарязано на кубчета, смила се с пръсти. Добавете вода и омесете еластично тесто, охладете за 30 минути в хладилника.
Разточете 2/3 от тестото с диаметър 20 см. Разстелете тестото във форма, оформете страните. Разпределете черешовия пълнеж.
От останалото тесто разточете кръг и изрежете ленти. Оформете решетка от ленти. Печете сладкиша на 180°C за 40 минути.
Заради аромата, който се разнася в цялата фурма, ще ви се прииска да отхапете от пая веднага, но все пак изчакайте малко да се охлади. Може да го сервирате с топка сладолед или сметана отстрани.
Кристи Красимирова