0

З дравето и екологията вече се превърнаха в модерни клишета. Благодарение на това в живота ни се появиха много нови полезни неща и навици. Например станаха популярни редовният детокс на организма и носенето на екокожа. Но дали всичко това е толкова безобидно, колкото сме свикнали да мислим?

Токсини

Детоксът (детоксикация) е популярна форма на краткосрочна диета, чиято цел е да премахне от тялото така наречените отпадни продукти и токсини. Звучи обещаващо, още повече че детокс се практикува от много известни личности и не отнема много усилия. Но факт е, че нашият организъм е експерт в борбата с вредните вещества и не се нуждае от допълнителна помощ при почистването. Освен това термините "отпадъци" и "токсини" са псевдонаучни и ползите от детоксикацията не са медицински доказани.

Много пречистващи диети са склонни да включват големи количества меки храни като картофено пюре, коктейли и детокс шейкове. Но за нормалното функциониране на храносмилателната система са необходими фибри. Ограничавайки приема на диетични фибри, ние само пречим на тялото си. И в дългосрочен план подобни диети могат да доведат до всякакви здравословни проблеми - от запек до диабет. Ето защо, преди да започнете каквато и да е прочистваща диета, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Замяна

Много диетолози и фитнес треньори съветват да замените шоколада с протеинови, органични или без глутен блокчета. Но полезни ли са здравословните десерти за вас? Някои протеинови барове съдържат толкова или дори повече захар от обикновените бонбони. Извод: винаги четете състава на продуктите, в противен случай рискувате да получите допълнителна порция въглехидрати и други вредни вещества вместо здравословна закуска. Истински здравословните десерти трябва да съдържат поне 7 съставки - това са главно ядки, сушени плодове, семена, неподсладено какаово масло и суроватъчен протеин.

Наливане

Постоянно чуваме фразата: „Пийте повече вода!“. Всички говорят за това: от диетолози до блогъри за красота. Медици обаче алармират, че прекомерната консумация на вода, както и свеждането й до минимум, може да доведе до сериозни здравословни проблеми. В първия случай се стига до т.нар. хипонатриемия - ниски нива на сол в кръвта. Това се случва, когато тялото ни консумира повече вода, отколкото нашите бъбреци могат да се справят. И въпреки факта, че мнозина съветват да се пият от 2 до 2,5 литра вода на ден, не забравяйте, че няма точна формула за всеки. Количеството зависи от много фактори - възраст, пол, ниво на физическа активност и т.н.

Активен въглен

Тенденцията за консумиране на храни, съдържащи активен въглен, започна да набира инерция преди няколко години. Въгленът е добавен към почти всичко - от палачинки до сладолед. Но такава храна е не само нездравословна, но дори опасна, предупреждават специалисти. Факт е, че благодарение на абсорбиращото си действие активният въглен премахва от тялото не само вредни вещества, но и витамините и ензимите. Това от своя страна пък влияе неблагоприятно на чревната микрофлора. Освен това активният въглен намалява ефективността на приетите лекарства.

Ароматизатори

Повечето освежители на въздуха съдържат летливи органични съединения (ЛОС): етери, алкохоли, формалдехид. Всички тези вещества със сложни имена оказват плачевно въздействие върху здравето ни. Някои от тях увеличават риска от астма при децата, дразнят дихателните пътища, причиняват главоболие и влошават симптомите на алергия. Ето защо, ако е възможно да се проветри помещението, е по-добре да пречистите въздуха по този начин, вместо да използвате освежители, маскиращи неприятните миризми.

Хартиени чаши

На фона на изострянето на проблема с пластмасовите отпадъци все повече и повече хора предпочитат хартиените чинии. Но малцина знаят, че нарастващата популярност на хартиените чаши е толкова опасна, колкото и пластмасовите съдове. Всяка година 6,5 млн. дървета се изсичат, за да се произведат чаши за кафе.

Натурална козметика

Въпреки факта, че свързваме естествената козметика с екологичността и надеждността, такива продукти могат да причинят сериозна вреда на здравето. Факт е, че в повечето страни терминът "натурален" не е регулиран по никакъв начин и под този етикет често се продава козметика, съдържаща синтетични съставки, опасни за здравето, и токсични химикали с високо съдържание на тежки метали.

Ако искате да си купите наистина натурална и здравословна козметика, тогава трябва да обърнете внимание на продуктите, обозначени като "органични". Такива продукти подлежат на по-строг контрол, гарантира се, че не съдържат вредни вещества и съединения. Но в същото време не забравяйте, че дори такива продукти съдържат естествени алергени. Ето защо, преди да закупите определено средство, внимателно проучете неговия състав.

Изкуствена кожа

Напоследък все повече модни марки изоставят естествената кожа, предпочитайки изкуствената, безспорното предимство на която е, че за нейното получаване не се убиват животни. Но въпреки това екокожата причинява повече вреда на околната среда, отколкото естествената кожа.

Екокожата не е нищо повече от пластмаса. А фабриките за нейното производство отделят огромно количество токсични вещества в околната среда. Освен това експлоатационният живот на кожените изделия е минимален и в повечето случаи те не се подлагат на допълнителна обработка.