0

С транно убийство с всички белези на показна екзекуция разтърсва страната на 1 октомври 2005 г. 

Посред бял ден пред очите на дъщеря му е застрелян бизнесмен, докато управлява колата си. В автомобила се вози 15-годишната му дъщеря. Полицията няма сведения Румен Юруков да е свързан с криминалния контингент, но показното убийство е нагло и извършено професионално, а такива екзекуции не се правят случайно.

Престъплението

Около 14 часа на 1 октомври 2005 г. 44-годишният бизнесмен Румен Рангелов Юруков излиза от дома си в столичния кв. „Лагера“ заедно с 15-годишната си дъщеря. Двамата се качват в лек автомобил „Хонда Прелюд“ и той потегля бавно, защото е в малка пряка между блоковете. В този момент към колата приближава мъж и открива огън по шофьора. Три от куршумите го уцелват в тялото, момичето е невредимо, но изпада в шок. Макар и прострелян, Юруков продължава да кара още 200 метра, след което колата се блъска в оградата и бетонните саксии с цветя на кафене „Червеното“ в квартала. Ударът не е особено силен, тъй като предната част на колата не е силно деформирана. Юруков умира на място, а килърът успява да избяга.

Според очевидци убиецът е бил висок мъж с черно яке, черна шапка и слънчеви очила. Предполага се, че е чакал близо до детска градина на ул. „Баба Илийца“, на метри от блока, където живее Юруков, след което стрелял в него. После килърът избягал в посока улица „Житница“. 

Булфото

По думите на тогавашния заместник-директор на СДВР полк. Стоян Велчев убиецът е стрелял отляво на жертвата три пъти, а куршумите са излезли от дясната страна на тялото. 

Бизнесът

За разлика от голяма част от жертвите на показните убийства Юруков не е криминално проявен и се е занимавал с легален бизнес, съобщават от МВР.

Справка във фирмените регистри показва, че Румен Юруков е съдружник в две фирми - „Белаз-Балкан“ ООД, в която държи 50%, и „Булдийлс“ ООД, в която има дял от 25%. „Булдийлс“ е с предмет на дейност вътрешна и външна търговия. 

Двете фирми се занимават с търговия на едро и посредничество с разнообразни стоки, но не са свързани със сделки извън закона. Съдружници на убития обаче имат интерес в хотелиерския бизнес и търговията с горива. В „Булдийлс“ Юруков е със своята сестра близначка, както и с Илиян Рангелов, а той според регистрите е собственик на хотели на Слънчев бряг. Предметите на дейност на „Белаз-Балкан“ са външнотърговска дейност, търговско представителство и посредничество на физически и юридически лица, комисионерство и лизингови сделки. 

По това време „Белаз-Балкан“ е изключителен дилър на беларуския автомобилен завод „Белаз“ за България, Гърция и Македония. Заводът е един от най-големите производители на механизация за открит добив и за едромащабни строителни работи. „Белаз-Балкан“ има ремонтни бази и складове за резервни части при най-големите открити рудници у нас като „Асарел-Медет“ и „Елаците-Мед“ и осигурява сервизното обслужване на самосвалите „Белаз“. Основният съдружник на убития има друга фирма, която се занимава с търговия на твърди, течни и газообразни горива. В нея 10 процента държи руският гражданин Сергей Смирнов. 

Семейство

След шока от убийството на баща си и последвалата катастрофа дъщерята на Юруков ще се срещне с психолог, съобщават тогава от столичното следствие. Съпругата на бизнесмена, която работи като личен лекар в района, отказва да говори за бизнеса на мъжа си. Според съседи на Юрукови те правили сериозен ремонт на жилището си. Две години по-рано апартаментът на семейството бил обран, а колата на Юруков - запалена. Тогава той твърдял, че знае кой стои зад това. Вероятно се е досещал откъде идва отмъщението или предупреждението.

Разследването

След разстрела на бизнесмена разследващите проверяват фирмите и възможните му връзки с подземния свят, но не откриват данни за престъпления. 

Булфото

„За периода 2001-2005 г. имаше по 22-25 показни убийства годишно. От 2005 до 2008 г. тези показни убийства са свити на 5 годишно. Когато ти имаш 25 такива инцидента годишно, това се превръща в част от възприятието ти на обществото“, заявява през 2013 г. бившият вътрешен министър Румен Петков. „Знаковите убийства по същество са много добре подготвени престъпления. Не мисля, че има държава в света, където такъв тип престъпления да се радват на 100% разкриваемост“, допълва Петков. 

Друг бивш вътрешен министър – Емануил Йорданов, подкрепя Петков в становището му, че показните убийства едва ли ще бъдат разкрити. „Когато мине време, е трудно да си представим, че кой знае какво може да се случи. Няма държава, която да се е преборила с организираната престъпност“, заявява през 2013 г. Йорданов.