0

В сички поръчкови убийства през последните 30 г. са обвити в мистерия, тъй като останаха неразкрити въпреки оперативните данни по някои от тях. Мистериите около сочения за пернишки наркобос Васил Арарски – Райко Кръвта, са повече, защото сякаш на кармично ниво продължават и до днес. Не става въпрос само за изявления на МВР шеф преди време, че Арарски е свързан с убийството на боса на ВИС Георги Илиев. Съдбата погуби талантлив режисьор, който бе готов да направи филм не за живота на Арарски, но с неговото име в сюжета. 

„Героите” на криминалния преход у нас вълнуват и до днес.

Престъплението

21,20 ч. на 12 октомври 2005 г., сряда. 48 дни след убийството на Главния във ВИС Георги Илиев на 25 август в Слънчев бряг. 35-годишният Васил Арарски, известен повече с истинското си име Райко Василев, по прякор Райко Кръвта, седи на маса пред ирландския пъб до хотел „Струма” в центъра на Перник. В един момент става и тръгва към паркинга пред хотела, където е паркирана колата му. По средата на улицата мъжът се свлича на земята. Никой не вижда откъде по него е открит огън, защото се стреля през заглушител. На пътя на куршумите случайно се оказва и 21-годишен сержант от Пътна полиция на СДВР, който е тежко ранен в главата, но лекарите в „Пирогов” успяват да го спасят. Свидетел на покушението става 17-годишният син на Райко – Марио, който е на метри от него. Баща му издъхва по пътя към болницата. 

Веднага след убийството стрелецът и съучастниците му бягат с автомобил „Ауди Б4”, който по-късно е намерен опожарен през няколко улици. В колата убиецът е забравил обувките си, които са намерени слабо засегнати от пламъците. Уликата обаче се оказва недостатъчна за идентифициране на стрелеца.

В РДВР-Перник се събират на съвещание, в което участват директорът на СДВР ген. Румен Стоянов и главният секретар на МВР ген. Илия Илиев, следователи и прокурори. 

Досие

Според информация на полицията Райко Василев има дълго криминално досие и висящи дела. Той сменил името си на Васил Арарски, след като се върнал от Испания, където прекарал няколко години. Със смяната на името му били закрити няколко от делата, водени срещу него. Според полицията Райко Кръвта е бил един от основните наркодилъри в Югозападна България.

През юни 2005 г. Райко заедно с трима от обкръжението му е арестуван в кафене в кв. „Изток” в Перник заради опит да заплаши полицай да даде лъжливи показания за ареста на задържан за разпространение на наркотици. При ареста на Райко и аверите му присъстват и четири бременни жени, техни познати. По-късно заради жалба на три от бременните, че арестът е предизвикал стрес у тях, Военно-окръжната прокуратура започва разследване срещу полицаите, участвали в акцията. 

Разследването

Следственото дело за убийството на перничанина е образувано срещу неизвестен извършител и спряно на 19 май 2006 г. поради изтичане на законовия срок, който два пъти е удължаван. През 2013 г. тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров обявява, че има развитие по случая с екзекуцията на Георги Илиев. По думите му зад разстрела стои Васил Арарски – Райко Кръвта, които 48 дни по-късно е убит за отмъщение за смъртта на боса на „ВАИ холдинг”.

Доказателства за това, че Райко е поръчал Главния няма. Според разследването перничанинът и групата му са изучавали маршрутите на боса, дори били отседнали на квартира в Равда. Една от версиите гласи, че Райко Кръвта имал лична вражда с Георги Илиев заради убийството на Васил Горчев, по прякор Кьоравия. Райко бил привикан на среща след ликвидирането на Кьоравия, на която бил „унизен” от Георги Илиев. Арарски очаквал да бъде ликвидиран и търсил начин да изпревари боса.  

Полицията прави пробив едва след разбиването на т.нар. група „Килърите 3“, оглавявана от бащата на Кръвта – Васил, по прякор Бай Васо. Според разследващите той е наследил сина си след убийството му, но настъпил разрив в групировката и една част започнали да правят разкрития срещу другите.

Свидетелства

През ноември 2015 г. бившият началник на Регионалното звено за борба с организираната престъпност в Перник Роберт Петров дава показания пред спецсъда по делото срещу „Килърите 3”. Той заявява, че след смъртта на Райко Кръвта в престъпната дейност настъпил хаос. Появили се т.нар. на жаргон „шанаджии”, работело се без контрол и наркодилърите не се отчитали на никого. Свидетелят разказва, че по негово време Райко Кръвта е бил задържан. Едно от образуваните дела срещу него било за фалшив документ за самоличност.

Кинопроект

В края на януари 2022 г. стана ясно, че са отпуснати 600 000 лв. държавно финансиране за снимането на филм, чийто сценарий ще бъде направен по романа „Четвъртък” на талантливата писателка Здравка Евтимова. В лентата на режисьора Валентин Гошев бе поканен да участва и Влади Въргала. Евтимова, която също е от Перник, казва, че романът й не е върху живота на Райко Кръвта и не го е познавала, но знае как майки плашели децата си с него, за да заспят. Действието на „Четвъртък” се развива в Перник. В сюжета са замесени четири млади жени – две от тях много богати, а другите не толкова заможни. Интригата се върти около жена на богат бизнесмен, дъщерята на Райко Кръвта – предвиждаше се името му да е  истинско във филма, макар че в живота той има син, и тази жена управлява имотите на мъжа си след неговия разстрел.  

Режисьорът Валентин Гошев се надяваше до края на годината да е готов с всичко и да започне снимките. Почина в средата на март 2022 г.