0

С 3 куршума в главата маскирани наемни убийци ликвидираха пернишкия наркобос Васил Арарски – Райко Кръвта. Това става пред очите на сина му Марио Василев. Днес вече 36-годишният мъж отдавна е зарязал Перник и семейния бизнес. Живее в Испания, където има семейство, разкриха за „Телеграф“ хора от миньорския град. 

„Марио няма намерение да се връща в България. От комисията Кушлев го ошушкаха, взеха му имотите, дори ниви на баба му. Какво да прави тук, няма бъдеще за него“, разкриха още жители на Перник. Мъжът няма как да е забравил убийството на баща му. Застрелян е с няколко куршума в главата пред хотел „Струма“ в центъра на Перник на 12 октомври 2005 г. По него е стреляно с автомат от движещ се лек автомобил „Ауди Б4“. Това е месец след 17-ия рожден ден на Марио и 48 дни след убийството на боса на ВИС2  Георги Илиев на 25 август в Слънчев бряг. Тъкмо Райко Кръвта се смята за извършителя на покушението срещу Главния. 

Безшумно 

17-годишният тогава младеж изпада в шок, след като баща му се строполява безжизнен до него.  Приближени на Райко перничани веднага повикали Бърза помощ. След минути лекарите качили тялото на Райко в линейка и тръгнали към близката болница "Рахила Ангелова", а след това го закарали в "Пирогов". Той обаче издъхнал още по пътя. "Синът на Райко - Марио, замръзна на място. Не можеше да повярва на очите си", разказват очевидци на разстрела. По думите им младото момче било в шок от неочакваната атака. Оказва се, че в суматохата е ранен и 21-годишният катаджия от София Николай Цветков. Униформеният случайно попада между куршумите, докато следи за пътната безопасност. Именно заради него на място след минути почернява от полиция. А пътният полицай също е откаран с линейка в "Пирогов" в критично състояние. На улицата, където е убит Арарски, полицаите намират 10 гилзи. Стреляно е с автомат „Калашников“ със заглушител. Свидетели разказват, че както всяка вечер 35-годишният пернишки бос седи на маса в ирландския пъб „Есмералд" до хотела. След като изпил питието си, Кръвта тръгнал към паркинга пред "Струма", където бил паркиран мерцедесът му. По средата на улицата обаче мъжът се свлича на земята целият в кръв. Никой не чул изстрели, в това число и собственият му син Марио, който е само на няколко метра от него. 

Поръчки 

Говори се, че Кръвта развалил рязко отношенията си с Главния Илиев, след като отклонил за себе си пратка кокаин, идваща от Латинска Америка по море. Според разследващите в покушението на 25 август 2005 година пред комплекс "Мултиплейс" в Слънчев бряг са замесени хора от т.нар. 12-членна банда за мокри поръчки, наречена медийно "Килърите 3", с лидер бащата на Райко Васил Василев - Бай Весо. Оперативната информация обаче не стига за обвинение. Версията за мотивите за ликвидирането на Главния е свързана с конфликт след отклоняването на 50 кг кокаин за над 6 млн. лева. Белият прах бил нещо като хонорар за Илиев от по-голяма пратка, която достигнала до Европа с лодки през Атлантическия океан по т.нар. Път на кокаина от Латинска Америка. Посредникът при сделката обаче предал коката на Кръвта. Босът на ВИС 2 обаче разбрал, че са го изиграли, и потърсил сметка от някогашният си авер - Кръвта. Двамата влезли в тежък конфликт. След молби Главния дал отсрочка, а това време било достатъчно на Кръвта да организира покушение.  

Промяна

Райко Кръвта сменя името си на Васил Арарски, след като няколко години живее в Испания. След като се връща в Перник, вече е с новото име и по този начин съумява да избяга от отговорност по доста дела, водени срещу него, твърдят запознати. Счита се за един от основните отговорници за наркоразпространението в Югозападна България, а криминалното досие му е дълго като роман. В момента на името на Марио Василев се води фирмата „Тамагочи“ ЕООД, която е наследена от баща му. Дружеството е с предмет на дейност внос на батерии. То не функционира обаче реално от 2009 г. Междувременно авоарите му, както и редица имоти на Райко Кръвта, наследени от Марио, са запорирани от комисията Кушлев. Марио е съдружник и в друго, също нефункциониращо дружество - „Агонцев и Ко“. Третата фирма, в която няма участие, е „Деси мюзик“, също нефункционираща. Тя е притежание на последната любовница на Райко Кръвта. Майката на Марио Василев и официална вдовица на Кръвта - Мая, няма наследени имоти от мъжа си. За нея също хората твърдят, че се е изнесла в чужбина и не се вясва в Перник. В апартамента им на улица „Юрий Гагарин“ в Перник също не се забелязва да има живот, твърдят запознати. 

Сервитьорка от Мазното играе дъщеря на наркобоса 

Сервитьорка от кръчмата „Мазното“ измислено, но звучащо истински име на шкембеджийница, в която всяка вечер се бият с винкели в Перник, играе роля на дъщеря на Райко Кръвта в скандален сценарии за филм. За лентата дори през 2022 г. държавата бе осигурила 600 000 лева. Филмът с държавно финансиране е по текста от романа "Четвъртък" на пернишката писателка Здравка Евтимова и с режисьор Валентин Гошев. Интригата се върти около жена на богат бизнесмен, дъщерята на Райко Кръвта (името му е истинското във филма, макар че в живота той има син Марио), която управлява имотите му след неговия разстрел. Героиня е и студентка масажистка, в интригата е и сервитьорка в пернишката кръчма „Мазното“. Намеренията за държавна субсидия обаче скандализираха културната общественост и лентата така и не видя бял свят.

Бай Васо в затвора само за незаконно оръжие

Страховитият баща на Райко Кръвта - Бай Васо, бе признат единствено за виновен, че е държал в дома си огнестрелно оръжие. Закритият специализиран съд обаче го оправда по обвинението, че е склонен Милчо Петров–Чироса да убие наркодилъра Теодор Неофитов–Ханс. Делото, придобило медийна известност като „Пернишките килъри“, напълно се сгромоляса в съда, а закритата спецпрокуратура така и не успя докрай да докаже обвинителната си теза. Жената на Бай Васо също бе оправдана, че е знаела за оръжието в къщата.