0

Б ургаският бизнесмен от арменски произход Маис Ахаян бе убит на 1 октомври 2005 г. пред дома си на улица „Академик Бакулев“ в Москва. Маскирани професионални килъри го разстрелват от упор. Ахаян е улучен смъртоносно в гърдите и с един контролен изстрел в главата.

Стрелбата става в югозападната част на Москва на ул. "Акад. Бакулев" 4 късно през нощта. Близо до убития бизнесмен руските милиционери се натъкват на автомобил „Рейндж Роувър“ с отворени врати, чийто собственик е 40-годишен жител на руската столица. След стрелбата убийците на Ахаян избягали с тъмносиня "Лада". Според оскъдните данни от руското разследване почеркът на извършителите издава, че са професионално обучени, най-вероятно руснаци или хора от бившите съветски републики. Една от версиите е, че Ахаян, който от дълги години живее в Бургас, е имал разногласия с руската мафия по отношение на контрола върху Българското Черноморие. За арменеца се говори, че е имал връзка с митичния бос на руската мафия Аслан Рашидович Усоян – Дед Хасан. Другата версия е, че хора от българските групировки са в основата на убийството му. По подобен начин през 2022 г. в центъра на Москва бе убит един от колегите на Ахаян - 62-годишният Ованес Камарян, също приживе близък с Дед Хасан.

Бомба

Ахаян не е случайна фигура в родния ъндърграунд. Той е ветеран от Афганистан, а след това е бил наемник в Чуждестранния легион. Пенсионирал се е като о.р. полковник от КГБ. От началото на 1990-те години се заселва в Бургас и започва да си сътрудничи тясно с българските силови групировки. Впоследствие гравитира ту към ВИС, ту към СИК. В определени моменти играе и самостоятелно, налагайки руските подземни интереси. Арменецът демонстрирал завидно финансово състояние. Карал само висок клас „Мерцедес“ и винаги се сдобивал с последния модел на марката, припомнят запознати. Ахаян е съдружник със загиналия на 15 ноември 2000 г. при взрива на столичния хотел „Амбасадор“ в квартал Симеоново 34-годишен арменец Арташес Тер-Овсепян. Взривът в стая 103 е толкова мощен, че се чува чак в центъра на София, а при огледа се оказва, че от взривната вълна е откъсната главата на Овсепян. Двамата арменци Ахаян и Овсепян са съдружници в туристическото дружество „Вега Тур“ и транспортната фирма „М енд А“. Хотелът, където става взривът, пък е от веригата „Ти Би Ес хотели“. Една от версиите е, че босът на СИК Милчо Бонев – Бай Миле, е наел професионални убийци от Русия и кавказките републики, за да очистят съперника му Поли Пантев. Друга обаче пък насочва към вероятността за подземна война между ВИС и СИК, на която арменецът е станал жертва.

Поръчка

За Маис Ахаян пък се твърди, че е човекът, поръчал боса на Първа частна милиция - Георги Николов-Мечката. Собственикът на най-голямата охранителна фирма по Южното Черноморие бе показно убит през юни 1995 г., а подземният свят все още не се бе съвзел от убийството на Васил Илиев, станало през април същата година. Бившият полицай Мечката отговаря за Бургаския регион и новосъздадената ВИС-2. Неговото убийство се превърна може би в най-знаковото неразкрито тежко престъпление в региона. Ахаян е сочен за неформален тартор на руснаците и арменците, установили се в България след 10 ноември. Твърди се, че бизнесът на всички тях не минавал без неговата благословия. След убийството на Мечката Ахаян и група арменци, които са тренирали в залата му „Атлант“, са разпитвани от полицията. Те обаче вадят железни алибита и са освободени. Факт е обаче, че влиянието на арменците в Бургаски регион се засилва след смъртта на Мечката и по онова време все по-сериозно започва да се говори за арменската мафия.

Съдба

По ирония на съдбата убийството на Ахаян в Москва е сходно с това на Мечката в бургаския комплекс „Славейков“. На 1 октомври 2005 г. – 10 години след убийството на Мечката, Ахаян е застигнат от куршумите в руския си дом на улица „Академик Бакулев“. Освен разногласията с руската мафия за контрола на бизнеса в България, сред основните версии за покушението срещу арменеца е война за контрабанден канал на диаманти от Южна Африка, както и непогасен дълг към топмафиот от Русия. У нас Ахаян е оперативно известен на МВР с това, че се е занимавал с петролен бизнес, имал е взаимоотношения с взривения сикаджия Стоил Славов – Телето. В Бургас и Южното Черноморие контролирал главно трафика на проститутки от Русия, Украйна и другите съветски републики, правел финансови машинации, както и рекет в сферата на застрахователния бизнес. Свързан е и с канали за трафик на наркотици и оръжие през България. У нас Ахаян обаче е с напълно чисто досие. Никога не е регистриран или съден за такива престъпления.

Килърите на Мечката живеят в Кавказ

Разследването на убийството от 10 юни 1995 г. на боса на Първа частна милиция Георги Николов-Мечката отдавна събира прах в архива. Обвинени няма, а случаят остава официално неразкрит и пратен в "студените досиета". Неофициално се знае обаче, че поръчителите и извършителите са разкрити, но са на свобода. Говори се, че живеят безгрижно в различни краищата на Русия, главно в региона на Кавказ. Причината - липса на доказателства. Тази версия потвърждават и ченгета, работили по онова време по случая. За криминалистите няма никакво съмнение, че убийството е внимателно планирано и професионално изпълнено. Извършителите са проучили в детайли навиците на мишената. 28-годишният Мечката е причакан пред спортната му зала „Атлант“ в комплекс „Славейков“ в Бургас. Изпълнителите на мократа поръчка знаят, че ще пристигне без обичайната си охрана с луксозно "Порше кабрио“ за тренировка. Секунда след като изключва двигателя от близкия парк проехтяват изстрели. Охранителният бос е застрелян с 2 куршума в главата.