0

19 години след показния разстрел на сочения за наркобос Евгени Стефанов - Женята няма виновен за престъплението, въпреки оперативните данни на МВР за неговата дейност и зависимости.

В нито един етап от разследването не са събрани доказателства, които да уличат някого за поръчител или изпълнител на убийството. Екзекуцията остава част от поредицата разстрели по време на т.нар. Преход в страната, които маркират определянето и преразпределянето на наркотеритории и контрабандни канали. Малко от лидерите на големите криминални групировки в страната оцеляват при разчистването на позиции в престъпния бизнес.

На 9 март 2001 г. в оживеното фоайе на луксозния хотел „Сонеста“ в гр. Оранестад - столицата на остров Аруба, е застреляна важна фигура - Поли Пантев от групировката СИК. Килърът влиза с пистолет в ръка и хладнокръвно изстрелва 4 куршума в Пантю Тотев Пантев, както е истинското име на жертвата, след което изчезва безследно. Това убийство е знаково, защото води след себе си и други разстрели, до един останали неразкрити.

Престъплението

5 ноември 2003 г. В 8 часа без 10 минути Евгени Стефанов - Женята и бодигардът му Николай Николов слизат от брониран джип „Мицубиши Паджеро“ до фитнес центъра недалеч от румънското посолство в София. Насочват се към входа. Двамата мъже са облечени в анцузи за фитнес, но носят автоматични пистолети в чантичките си. Зад тях се движи мъж, който открива огън по тях. Двамата опитват да извадят своето оръжие, но изпускат пълнителите. Останали без защита, Женята и Николов хукват да бягат, но са покосени от куршуми.

Веднага след стрелбата убиецът слиза по стълбите на фитнеса, прескача мантинелата и се качва в черно „Ауди“. Колата потегля към румънското посолство. Там чуват стрелбата. „Служителите на посолството са чули. От МВР обясниха, че е убит наркодилър“, казва малко по-късно Константин Григорие, посланик на Румъния у нас.

Местопрестъплението от убийството на Женята.

 Местопрестъплението от убийството на Женята.
Архив

От СДВР уточняват, че убийството е извършено с автоматично оръжие. Директорът ген. Румен Стоянов уточнява, че изстрелите са били много, преброени са над 20 гилзи.

Два от куршумите попадат в главата на Стефанов, останалите в краката и тялото му. Той издъхва на място. Гардът е улучен над окото и до бузата. Приет е в болница в тежко състояние и оцелява като по чудо.

Евгени Стефанов е криминално проявен, уточняват от полицията. В досието му са описани различни криминални прояви - от наркотици до всичко, което носи пари, казва шефът на СДВР.

Връзките

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов е по-конкретен - той казва, че Евгени Стефанов - Женята е сред най-приближените на Поли Пантев и че се е занимавал с накробизнес.

Джипът, който ползват Женята и бодигардът му, е със софийски номер и се води собственост на „Футура Груп“, за която неофициално се говори, че е на Поли Пантев. А фитнес залата, пред която убиват Женята, е собственост на собственика на хотел „Амбасадор“, взривен 2 години по-рано.

Името на Женята нашумява в общественото пространство през лятото на 2003 г., когато неизвестни стрелят от мотоциклет по мерцедеса на Кирил Кирилов - Японеца. Тогава източници от МВР казват, че Женята е истинският наследник на Поли Пантев и вероятно има пръст в опита за убийство на Японеца и бомбата, избухнала пред джипа на Константин Димитров - Самоковеца край село Пасарел.

Според полицията няколко мощни наркогрупи си делят бизнеса с амфетамин и каптагон, които се произвеждат в България и се изнасят за Турция и Близкия изток по старите пътища на „Кинтекс“ и Държавна сигурност.

Версии

Нито една от версиите за ликвидирането на Женята не се доказва от разследващите. Едната е свързана с изчезването на 600 кг кокаин, складиран в Благоевград и собственост на колумбийската мафия, заради което е отговарял Поли Пантев. Другите версии са свързани с опита за покушение над Самоковеца на 31 май 2003 г. и на Японеца.

Редица

След убийството на Женята кървавите екзекуции не спират. В следващите два месеца са убити и неговите изключително близки приятели Николай Зарев – Данкина и Николай Петров - Колята. На 14 ноември 2003 г. вечерта Данкина е причакан от килъри във входа на блока му в столичния жк „Надежда“. Той успява да се отскубне и да избяга към съседния блок, но е застигнат и покосен от залп от куршуми. На 18 декември 2003 г. наемни убийци ликвидират Колята, който е бивш гард на Женята. Килърите изненадват Колята пред очите на детето му в неговия апартамент в столичния жк „Младост“. Убийците и на двамата остават неразкрити до днес.