0

И ван Звездев в последните години се стреми да пуска колкото се може повече родни рецепти и по неговите насоки и на zvezdev.com може да се изгради цяла поредица от менюта въз основа на стабилни и традиционни нашенски рецепти. За националния празник традиционен хит е агнешкото с трицветна гарнитура като трибагреника. Известен любител на старите и древни рецепти по нашите земи, топготвачът издирва и претворява отколешни специалитети. В случая тук са рецепти от първата родна кулинарна книга, публикувана от Петко Славейков още преди освобождението в Цариград, както и древни специалитети от тракийско време от Старосел и по-нови епохи. А има и едно неписано правило, че националният празник винаги завършва на трапезата.

Агнешко с ориз трибагреник

Продукти:

1 агнешка плешка

1 ч.л. червен пипер

сол на вкус

300 г ориз

100 г замразен спанак

1 ч.л. сушен девесил

200 г домати

1/2 ч.л. риган

1/2 ч.л. босилек

1 ч.л. джоджен

1 глава лук

50 г меко масло

600 мл зеленчуков бульон

5 с.л. олио

Приготвяне:

Плешката се осолява и подправя с червен пипер. Оризът се измива добре и накисва в студена вода за 20 минути. Плешката се слага в намаслена тава да се пече за 20 минути на 200 градуса в предварително затоплена фурна. След като времето изтече, температурата се намалява на 160 градуса и печенето продължава 80 минути. През това време се подготвя оризът. Нарязва се на ситно лук и запържва в 5 с.л. олио. Добавя се отцеден от водата ориз и запържва на умерен огън за минута, докато стане стъклен. Залива се с 300 мл от зеленчуковия бульон. На слаб огън се оставя да ври, докато поеме течността. Полусвареният ориз се разделя на три. Едната част се смесва с джоджен (за бялото от трибагреника). Втората част се смесва с пасиран спанак и девесил (за зеленото). Третата част се смесва с пасирани домати, риган и босилек (за червеното). Когато агнешкото е почти готово, се изважда от тавата и трите вида ориз се подреждат един до друг така, че да се получи трибагреник. Внимателно се налива останалият бульон. Слага се изпеченото агнешко и ястието се допича в слаба фурна на 160 градуса за 25 минути. Накрая месото се поръсва с малко джоджен и се намазва с половината масло, останалата част от маслото се поставя на парченца върху ориза. В чиния се слагат по три лъжици от всеки вид ориз и до него се слага парче агнешко. Декорира се с пресен лук и сервира.

Кисели патладжани на Петко Славейков от 1870 г.

Рецепта от първата българска готварска книга, издадена през 1870 г. в Цариград от Петко Славейков

Продукти:

1 кг патладжани

2 глави лук

12 с.л. зехтин

1/2 ч.ч. винен оцет - 100 мл

2 с.л. мед

2 - 3 щипки сол

Приготвяне:

Патладжаните се режат на четири по дължина, осоляват се, за да се махне горчивият сок, като се слагат в тава под наклон за около 1 час. Лукът се реже на дебели колелца и се пържи в 4 с.л. зехтин на бавен огън, докато се зачерви . Изважда се с решетъчна лъжица и слага в чиния. Осолените патладжани се изплакват и подсушават. Загрява се зехтин и патладжаните се запържват за 2-3 минути, като се обръщат, докато се зачервят. Заливат се с оцет, слагат се мед и сол. Изпърженият лук се слага върху патладжаните и се налива чаша вода - 180 мл. Така, на бавен огън, всичко се задушава, докато се изпари течността. Ястието е по-вкусно охладено, но може и топло да се поднесе.

Пълнено пиле с лимец

Древна рецепта за пиле от Старосел

Продукти:

1 пиле

олио

1-2 ч.л. червен пипер

сол

За плънката:

1 глава кромид лук

2 пресни печурки

1 ч.ч. предварително сварен лимец

100 г стафиди

1 щипка кимион

1 щипка чубрица

1 щипка черен пипер

1 щипка сол

Приготвяне:

В загрята мазнина поставяме зеленчуците за плънката. Първо пържим лука, по-късно добавяме нарязаните печурки, лимеца, стафидите. Разбъркваме, изчакваме продуктите да омекнат. Поръсваме с подправките, размесваме добре. Осоляваме пилето, пълним го с плънката. Натриваме го много добре с червен пипер, поливаме го с олио. Наливаме малко вода, колкото да се покрие дъното на съда. Печем на 60 - 65 минути на 180 градуса.

Содена питка

От добруджанската кухня на село Калипетрово, Силистренско

Продукти:

1 кг брашно

1 яйце

5 с.л. кисело мляко

1 ч.л. сода

олио за намазняване

сол на вкус

Приготвяне:

Поставяме пресятото брашно в купа. Правим кладенче, в което изсипваме киселото мляко, содата и солта. Разбъркваме. Счупваме отгоре яйцето и постепенно поливаме с около 500 мл вода, като непрекъснато разбъркваме. Омесваме меко тесто, оформяме кръгла пита с големината на тавата за печене. Намазняваме и поставяме питата. Отгоре мажем с олио и правим шарки и дупки с помощта на вилица. Печем в умерено затоплена на 180 градуса фурна за около 20-30 минути.