0

П рез последните няколко години кросоувърите и SUV-тата станаха много популярни в Европа и по света, и това наложи много от минивановете да се трансформират във високопроходими автомобили. Мениджърите от BMW обаче вярват, че все още има достатъчно търсене от потребителите за продажбата на миниванове и не се отказват от тази концепция, представяйки второ поколение на BMW Серия 2 Active Tourer. Новият семеен модел остава миниван и идва с някои значителни промени в дизайна, предлага повече пространство, нова операционна система и подобрени двигатели.

През последните няколко години кросоувърите и SUV-тата станаха много популярни в Европа и по света, и това наложи много от минивановете да се трансформират във високопроходими автомобили. Мениджърите от BMW обаче вярват, че все още има достатъчно търсене от потребителите за продажбата на миниванове и не се отказват от тази концепция, представяйки второ поколение на BMW Серия 2 Active Tourer. Новият семеен модел остава миниван и идва с някои значителни промени в дизайна, предлага повече пространство, нова операционна система и подобрени двигатели.

Компактният миниван е получил по-голяма радиаторна решетка, както и нови LED фарове, а като опция се предлагат и матрични светлини. В профила се забелязват преработените дръжки на вратите и новите аеродинамични огледала. Размерите на колелата варират от 16 до 19 инча.

Отзад изпускателната тръба е интегрирана под бронята за по-спортен външен вид, а задните светлини са по-тънки и придадат на автомобила по-модерна визия. В сравнение с предшественика си, второто поколение на модела е с 32 мм по-дълъг и достига 4386 мм, а широчината е нараснала с 24 мм до 1824 мм.

Височината е 1576 мм, а междуосието от 2670 мм остава непроменено. Ревизираните пропорции заедно с активната аеродинамика, както и регулируемите клапани в решетките са намалили коефициента на съпротивление до 0,26.

Интериорът на BMW Серия 2 Active Tourer е изцяло преработен, като в него е използвана операционната система BMW iDrive 8. Пред водача е разположен 10,25-инчовият цифров дисплей с инструменти, а до него в централната част е интегриран и 10,7-инчовият сензорен екран за информационно-развлекателната система.

На удължения централен подлакътник са поставени бутонът за стартиране, малък селектор на автоматичната скоростна кутия, бутонът на електрическата ръчна спирачка и въртящият се бутон за контрол на силата на звука. Плаващата конзола е освободила място в долната част, което може да се използва за съхранение на вещи.

Задните седалки се плъзгат напред-назад до 13 см и могат да се сгъват в съотношение 40:20:40. Капацитетът на багажника варира от 470 до 1455 литра. Автоматичното задвижване на задния капак е част от серийното оборудване. Срещу доплащане клиентите могат да изберат панорамен стъклен покрив, аудиосистема Harman Kardon и сгъваем теглич с електрическо задвижване.

Двигателите гама започва с модела 218i, задвижван от 1,5-литров 3-цилиндров бензинов мотор с турбокомпресор, който развива 136 к.с. и 230 Нм въртящ момент. Той ускорява от 0 до 100 км/ч за 9 секунди. Версията 220i получава 1,5-литров 3-цилиндров двигател със 170 к.с. и 280 Нм, като с него ускорението до 100 км/ч отнема 8,1 секунди.

В модела 223i се използва по-голям 2,0-литров 4-цилиндров агрегат с 218 к.с. и 360 Нм, с който BMW Серия 2 Active Tourer спринтира до 100 км/ч за 7 секунди. Ще има и дизелова версия, като BMW 218d с 2,0-литров 4-цилиндров двигател, произвеждащ 150 к.с. и 360 Нм. С него новият миниван ускорява до 100 км/ч за 8,8 секунди. И четирите двигателя изпращат тягата към предните колела чрез 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител.

Новият модел ще се произвежда в завода на BMW в Лайпциг и ще се продава в Европа от февруари 2022 г. Няколко месеца след дебюта гамата на BMW Серия 2 Active Tourer ще бъде разширена с две Plug-in хибридни версии, едната от които е BMW 230e Active Tourer.