0

П ървото поколение на Renault Kangoo се появи през 1997 година и бързо стана предпочитан избор за хората, които имат необходимост от пътнически ван и лекотоварен автомобил. Неговият наследник беше показан за първи път през 2007 година, като получи значителни подобрения, но все още приличаше на превозно средство за работа.

Третото поколение на пътническото Renault Kangoo направи своя европейски дебют през месец март, а отскоро моделът вече се предлага и на българския пазар.

Първото поколение на Renault Kangoo се появи през 1997 година и бързо стана предпочитан избор за хората, които имат необходимост от пътнически ван и лекотоварен автомобил. Неговият наследник беше показан за първи път през 2007 година, като получи значителни подобрения, но все още приличаше на превозно средство за работа.

Третото поколение на пътническото Renault Kangoo направи своя европейски дебют през месец март, а отскоро моделът вече се предлага и на българския пазар.

Новото Renault Kangoo е по-голямо, по-приветливо и по-технологично от своя предшественик, но запазва функционалността и удобствата, които го направиха толкова успешен за последните 24 години. Освен това третото поколение на Renault Kangoo се превърна в елегантен пътнически ван, който получи лек алуминиев капак, LED фарове и задни светлини като стандартно оборудване, съвременни бензинови и дизелови турбодвигатели, а на по-късен етап ще има и изцяло електрическа версия.

Новото Kangoo е изградено върху опростена версия на модулната платформа CMF. Пътническият ван е станал забележимо по-голям, но стандартно се предлага само като 5-местна версия. Дължината е нараснала до 4486 мм, широчината – до 1919 мм, а височината е намалено до 1838 мм, а с релсите на покрива достига 1893 мм. Междуосието също е увеличено до 2716 мм, а просветът е 160 мм.

Релсите на покрива имат вградени напречни елементи, които могат да се сгъват, без да се използва специален инструмент и върху тях да се постави товар с тегло до 80 кг. Стандартната версия е оборудвана с 16-инчови стоманени джанти, като за първи път като опция могат се поръчат и 17-инчови алуминиеви джанти.

Новото Renault Kangoo се отличава с мускулест и атлетичен дизайн с хоризонтален капак на ребра, отсечена предна част и силно изразени рамене. Новият модел е видимо усъвършенстван с елегантни облицовки и хромирани вложки, които го превръщат в елегантен и просторен пътнически ван.

Третото поколение на модела разполага с LED предни и задни светлини още от първото ниво на оборудване Life. Със своите динамични линии, отличителни С-образни предни LED светлини и 17-инчови джанти, новото Kangoo добавя свежа визия към емблематичния си профил.

Интериорът на новото Renault Kangoo е трансформиран и подобрен с преработено арматурно табло, грижливо изработени декоративни детайли от тъмно матирано дърво и хромирани вложки. Моделът разполага с 8-инчов сензорен екран на новата мултимедийна система на Renault Easy Link със свързана навигация.

Водачът може да свърже смартфона си и да получи достъп до всички приложения и свързани услуги от 8-инчовия централен екран на мултимедийната система Renault Easy Link, съвместима с Android Auto и Apple CarPlay. Сред опциите са двузонов автоматичен климатик, бутон за стартиране на двигателя и електрическа ръчна спирачка с функция Auto Hold.

Седалката на водача е по-ергономична, а скоростният лост е качен високо на средната конзола и е само на една педя разстояние от волана. Общият капацитет на всички отделения и ниши за съхранение на вещи в салона достига 49 литра. Шумоизолацията е подобрена с 10% за по-голям комфорт на борда.

Новото Renault Kangoo има най-добрият достъп и пространство в своята категория. Предните врати се отварят на 90 градуса и улесняват качването и слизането в автомобила. Достъпът до втория ред седалки е улеснен с плъзгаща се врата със страничен отвор с широчина 615 мм.

На втория ред има три комфортни седалки, които са еднакво удобни както за възрастни, така и за деца, дори в столчета за кола. Новото Kangoo разполага с пет удобни седалки и щедър багажник с обем от 775 литра. Третото поколение на модела запазва удобството със сгъваема пътническа седалка и сгъваема задна седалка в съотношение 2/3 към 1/3.

Сгънатите седалки осигуряват равен под с дължина 2,70 метра и товарен капацитет до 3500 литра. Обемът на багажника под рафта е увеличен до 775 литра, което е напълно достатъчно за пет стандартни куфара или множество сакове и спортна екипировка.

Новото Renault Kangoo предлага 14 помощни системи за по-спокойно шофиране, повишена безопасност и улеснено паркиране, сред които активен спирачен асистент, адаптивен круиз контрол и ограничител на скоростта с контролиране на спускането по наклон, пакет „Автономно шофиране“, система за мониторинг на слепите зони,  функция за задържане в лентата, а при скорост над 70 км/ч, стабилизиращата система компенсира страничния вятър. Като опция се предлага и камера за обратно виждане.

Харчи малко гориво с 1,5-литровия турбодизелов двигател Blue dCi 95

За задвижването на новото Renault Kangoo се предлага 1,3-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател в два варианта на мощност – със 100 и 130 к.с. Новият бензинов турбомотор има добри показатели, но все още по-практичен избор остава 1,5-литровият 4-цилиндров турбодизелов двигател Blue dCi с мощност 95 к.с. Той е съчетан стандартно с 6-степенна механична скоростна кутия.

Този надежден и здрав турбодизелов двигател с мощност 95 конски сили и максимален въртящ момент от 260 Нм при 1750 об/мин предлага прилична динамика и много нисък разход на гориво. На равен път моторът осигурява достатъчно тяга за уверено шофиране.

При пет човека и пълен багажник на борда трябва да сте по-търпеливи при изкачване и изпреварване, като за да поддържате силата на мотора, трябва да свалите една или две предавки и да следите оборотите да са в интервала между 1800 и 2000 об/мин.

Благодарение на ефективния мотор, при шофиране със скорост 110 км/ч при около 2000 об/мин, новото Kangoo постига разход на дизелово гориво от 4,6 л/100 км. В града при интензивен трафик, консумацията варира между 5,6 и 5,8 литра на 100 км.

На пътя новото Renault Kangoo се представя подобаващо добре за голям ван с предно предаване и висок център на тежестта. Окачването е сравнително меко и много добре настроено за неравни пътища. При преминаване през дупки и неравности, новото Kangoo се отличава с плавен ход. Дори на настилка с грапаво покритие пътниците се радват на добър комфорт на возене.

На магистралата новият ван е предсказуем и остава стабилен дори и при висока скорост. При динамично шофиране в остри завои автомобилът осезаемо се наклонява. В града воланът се върти с лекота и е удобен за маневриране. Ниските нива на шум от двигателя и слабите аеродинамични шумове при движение по магистрала допълват приятното пътуване дори на дълги разстояния.

В България новото Kangoo вече може да бъде поръчано в най-високото ниво на оборудване Intens с двигател TCe 100 на цена от 41 790 лева. Моделът с двигател TCe 130 е на цена от 41 890 лева, а дизеловият вариант dCi 95 струва 46 390 лева. По-ниските нива на оборудване Life и Zen ще бъдат налични за поръчка през 2022 г.

Технически характеристики

Renault Kangoo Blue dCi 95

1,5-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател

6-степенна механична скоростна кутия

95 к.с. максимална мощност при 3000-3750 об/мин

260 Нм максимален въртящ момент при 1750-2000 об/мин

15,1 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

164 км/ч максимална скорост

5,4 л/100 км среден разход на дизел

142 г/км емисии на СО2 (WLTP)

46 390 лева цена на модела (Intens)