0

30-годишна жена от видинското село Търняне се жалва, че кметският наместник Румен Антов я тормозел сексуално. Този казус ще разгледа за втори път на заседание утре Комисията за защита от дискриминация (КЗД), обявиха от институцията.

 

На заседанието през юли авторката на сигнала разказа покъртителни истории.

Скандалният случай беше разгледан още през юли. Три месеца по-късно обаче все още няма решение по казуса, а набеденият за сексуален насилник кмет на видинското Търняне днес е отново кандидат за кмет на селото от БСП. Жалбата на Антоанета Петрова срещу 63-годишния Румен Антов бе разгледана на 7 юли т.г. във Видин на открито заседание от петчленен състав на комисията. Тогава жената обясни, че под натиск преди три години имала любовна връзка с кмета, но впоследствие категорично отказала да се среща с него и да има интимни отношения и веднага след това започнали проблемите й. За да получи социални помощи, тя трябвало да отработва по 14 дни на месец. Възползвайки се от това, кметският наместник непрекъснато я товарил с непосилна работа, заплашвал я и тенденциозно я ощетявал в броя на отработените дни и съответно в заплащането. След тормоза, обидите и униженията пред цялото село Антоанета, която е майка на две деца, подала жалба в КЗД. След като разгледала документите и жалбата й, комисията формулирала заведената преписка по признак множествена дискриминация, която включва дискриминация като лично отношение, обществено отношение и сексуален тормоз. Жената обяви на откритото заседание, че кметът й предлагал да има интимни връзки и с други мъже срещу заплащане.

Кметският наместник, който също присъства тогава, запази пълно мълчание. Неговите представители от община Видин категорично отрекоха обвиненията и заявиха, че Антов няма различно отношение към жалбоподателката и се отнасял еднакво към всички работещи по програмите за социално подпомагане. В същото време един от свидетелите пък заяви, че Антов се славел в селото със сексуалните си мераци към млади жени и непълнолетни. Дори посягал на малолетни деца и се хвалел пред приятели с похожденията си.

В заседанието бяха изслушани трима свидетели. А страните по случая имаха 14-дневен срок да представят писмените си становища, след което комисията трябваше да обяви своето решение. До днес КЗД все още не се е произнесла по случая. Кметският наместник през юли бе в отпуск по болест след прекаран инсулт и в кметството имаше заместник. Агенция „Монитор“ потърси Румен Антов вече в качеството му на кандидат за кмет на село Търняне. Той обаче не отговаряше на телефона си и не бе открит за коментар.