0

П родължаваме с рубриката за това какви рецепти са чели и приготвяли нашите прабаби и баби, видени в старите книги от миналия век. Идеите са превъзходни и за съвремието. Снимките са само илюстрации, а не са към съответна рецепта.

Омлет с кашкавал

Разбиваме 5 яйца с 2 супени лъжици прясно мляко или вода, прибавяме 1 супена лъжица брашно и сол на вкус и добре разбиваме сместа. Слагаме в тигана малко масло, сгорещяваме го силно и изсипваме тънък слой от сместа. След като се запържи омлетът от едната страна, обръщаме го и от другата, изваждаме в чиния и още горещ, посипваме с настърган кашкавал и навиваме на руло. Така приготвяме всичките омлети, нареждаме ги в чиния, отгоре им настъргваме малко кашкавал и поднасяме горещи.

Макарони на фурна

Вземаме една четвърт килограм макарони, 4-5 яйца, 150 г стар кашкавал, сол, 3 чаши мляко. Натрошаваме на едро макароните и ги варим 1 час в подсолена вода. Прецеждаме ги след това, изсипваме в тавичка и отгоре им настъргваме кашкавал. Разбиваме яйцата, прибавяме млякото и малко сол, заливаме макароните и печем в силна фурна, докато се зачервят. Поднасяме горещи.