0

О т сутринта се извиха опашки от желаещи да гласуват в посолството ни в Лондон.  Въпреки отворените 13 секции в столицата на Обединеното Кралство, 3 от които в посолството ни, желаещите да дадат своя вот се оказаха повече от очакваното. Най-дълга беше опашката на тези, решили да гласуват в последния момент.

От сутринта се извиха опашки от желаещи да гласуват в посолството ни в Лондон.  Въпреки отворените 13 секции в столицата на Обединеното Кралство, 3 от които в посолството ни, желаещите да дадат своя вот се оказаха повече от очакваното. Най-дълга беше опашката на тези, решили да гласуват в последния момент.

Във Великобритания в 9 ч. отвориха 35 секции за гласуване.

От българското посолство в Лондон взеха решението за секциите на базата на четири основни критерия: брой на подадени заявления за гласуване, брой на внесени документи са уседналост по региони, географско разпределение и брой на гласувалите в предишни избори, съобщава БГНЕС.

Не всички българи останаха доволни, защото на някои ще се наложи да пътуват по-дълго време до одобрените секции, но по принцип те са избрани така, че всички граждани да могат да стигат до тях в рамките на един час.

Най-много са избирателните секции в Лондон – 13 на брой. С изключение на две секции в Шотландия и по една в Уелс и Северна Ирландия, всички останали секции са разпределени на територията на Англия. Изборите се провеждат в условия на локдаун, което допълнително може да създаде затруднения, въпреки уверенията, че британските власти и полицията са запознати по места.

Гласуването трябва да приключи в 22.00 часа българско време. 

По-рано репортажи на български медии показаха опашки и напрежение при гласуването в секциите в Турция.