0

К омпактният кросоувър Opel Crossland X дебютира през 2017 година като наследник на Meriva. Неотдавна моделът беше обновен, като най-голямата промяна е в предната част. Новият Crossland е първият модел на Opel, който възприема новото лице на марката с емблематичния Vizor, демонстрирано от второто поколение на кросоувъра Mokka. Новият дизайн го прави много привлекателен за младите клиенти. От името на обновения Crossland отпада допълнението X.

Компактният кросоувър Opel Crossland X дебютира през 2017 година като наследник на Meriva. Неотдавна моделът беше обновен, като най-голямата промяна е в предната част. Новият Crossland е първият модел на Opel, който възприема новото лице на марката с емблематичния Vizor, демонстрирано от второто поколение на кросоувъра Mokka. Новият дизайн го прави много привлекателен за младите клиенти. От името на обновения Crossland отпада допълнението X.

Новият Opel Crossland е свеж и компактен отвън, но много просторен и гъвкав отвътре. Наред с това, специалистите на Opel са усъвършенствали ходовата част и кормилното управление на Crossland, като са добавили ново спортно ниво на оборудване GS Line и система за адаптивен контрол на сцеплението IntelliGrip.

Най-съществената промяна в новия Opel Crossland е в лицето, където емблематичният Vizor обгръща цялата предна част на каросерията, интегрирайки органично решетката и фаровете. В центъра гордо стои легендарната емблема на марката Opel със светкавицата. По този начин Vizor засилва визуалното усещане за широчина и придава по-съвременен вид на предницата с по-малко елементи.

В оформлението на задната част новите тонирани светлини подчертават криловидната графика на Opel, а новата блестящо черна повърхност на задния капак, която се предлага в комбинация с черния покрив, придава още по-широка и по-мускулеста осанка на новия Crossland.

Нови са предните и задните сребристи панели за защита в долната част, предните LED светлини за мъгла с хромирани детайли, както и хромираните лайстни на вратите. Каросерията стъпва на стилни алуминиеви джанти с диаметър 16 или 17 инча, които се предлагат в сребристо, двуцветно с черен гланц или в бляскаво черно.

В обновения салон на Opel Crossland водачът и пътниците могат да се насладят на отличната комуникационна свързаност и забавления на борда, благодарение на гамата от модерни информационно-развлекателни системи с 8,0-инчовия централен цветен сензорен екран. Мултимедийните системи са съвместими с Apple CarPlay и Android Auto.

Разполагащите със съответната технология смартфони могат да се зареждат по време на работа чрез безжичния индуктивен панел на арматурното табло. Освен това новият Crossland предлага възможност за допълнителната услуга Opel Connect с навигация, която дава информация за пътната обстановка в реално време и осъществява директна връзка със службите за пътна помощ при повреда или при спешно повикване при инцидент.

За почитателите на спортния стил е добавено нивото GS Line, което включва ергономични седалки със сертификат за одобрение от независимата германска организация от медицински експерти по ортопедия AGR. Просторният и гъвкав интериор в купето на новия Opel Crossland и първокласните ергономични предни седалки правят дългите пътувания още по-удобни и неусетни.

Моделът предлага възможност за индивидуално надлъжно регулиране и настройка на наклона на облегалките на задните седалки. Те могат да се сгъват в съотношение 60/40 и да се плъзгат напред-назад в рамките на 15 см, като по този начин позволяват плавно и гъвкаво увеличаване на багажното пространство от 410 до 520 литра в рамките на няколко секунди. След сгъване на задните облегалки, обемът на товарното пространство нараства до максималните 1255 литра.

Икономичен турбодизелов двигател и автоматик за града и магистралата

Новият Opel Crossland се предлага на европейския пазар и у нас с високо ефективни бензинови и дизелови двигатели. Бензиновите мотори са 1,2-литрови 3-цилиндрови и са налични в три варианта на мощност. Първият е атмосферен с мощност от 83 к.с. и се комбинира само с 5-степенна механична скоростна кутия. Следват два варианта на агрегата 1.2 Turbo със 110 и 130 к.с., като първият е съчетан с 6-степенна механична предавателна кутия, а за втория се предлага и 6-степенна автоматична трансмисия.

Дизеловите варианти са 1,5-литрови 4-цилиндрови турбомотори със 110 к.с. и 120 к.с., като по-слабият е съчетан с 6-степенна механична предавателна кутия, а по-мощният се предлага стандартно с 6-степенна автоматична трансмисия. Безспорно най-интересен е 1,5-литровият турбодизелов мотор с мощност 120 к.с. в комбинация с автоматична трансмисия.

Благодарение на тягата от 300 Нм и в комбинация с 6-степенната автоматична трансмисия, моторът е пъргав и ускорява доста прилично за класа си. С него в града Crossland харчи 6,3 л/100 км, а на извънградско консумацията пада до 4,4 л/100 км. Средният разход с четири човека и багаж при пуснат климатик е 5,3 л/100 км.

В новият Opel Crossland са направени значителни подобрения по отношение на ходовата част, които допринасят за по-динамичния характер на модела. Монтирани са нови пружини и амортисьори за предното окачване тип McPherson и задния мост, който използва схема с торсионна греда.

В кормилната уредба е поставен нов междинен вал, който подобрява прецизността на управлението и обратната връзка с пътя. Новата система на окачването и подобреното управление осигуряват на новия Crossland оптимален баланс между комфорт и динамика на пътя.

На пътя новият Opel Crossland не вози чак толкова меко, колкото ми се иска, но все пак е достатъчно комфортно. Окачването се справя приемливо с неравностите, като автомобилът леко се наклонява в острите завои. Воланът се върти с лекота, така че маневрите в тесните улички се осъществяват безпроблемно. Шумоизолацията на салона е добра, само при рязко натискане на газта в купето прониква дрезгавия глас на дизеловия двигател.

Opel Crossland се предлага само със задвижване на предните колела, като за по-голямо сцепление е оборудван с усъвършенстваната система IntelliGrip. Адаптивната система за контрол на сцеплението дава възможност за постигане на оптимален контакт и стабилност независимо от вида на пътната настилка.

Системата IntelliGrip има пет режима на работа – нормален, сняг, кал, пясък и изключена стабилизираща програма ESP. Върху повърхност с ниско сцепление, системата IntelliGrip регулира подаването на тягата към колелата и предотвратява буксуването и поднасянето.

Пътуването с новия Opel Crossland е още по-спокойно и по-сигурно, благодарение на многобройните модерни технологии и системи за асистенция на водача. Предните изцяло LED светлини са адаптивни с функция за осветяване на завоите, а асистентът за управление на дългите светлини и автоматичното регулиране на нивото на светлината осигуряват на водача отлична видимост в тъмната част от денонощието.

Новият Crossland е оборудван със система за предупреждение при опасност от сблъсък отпред с режим на самостоятелно аварийно спиране, като функцията за разпознаване на пешеходци е активна при скорост на движение над 5 км/ч.

Новият Opel Crossland вече се продава при дилърите на марката в цялата страна. Цената на модела започва от 34 075 лева за първото ниво Edition с бензинов двигател и 5-степенна механична скоростна кутия, а дизеловият вариант с автоматик стартира от 41 145 лева. В най-високото ниво Ultimate цените са в порядъка на 50 000 лева.

Технически характеристики

Opel Crossland 1.5 CDTI Automatic

1,5-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател

6-степенна автоматична скоростна кутия

120 к.с. максимална мощност при 3750 об/мин

300 Нм максимален въртящ момент при 1750 об/мин

11,5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

183 км/ч максимална скорост

5,1 л/100 км среден разход на дизел (WLTP)

130 г/км емисии на СО2

41 145 лева цена на модела (Edition)