0

Независимият експерт от Швейцария Феликс Еголф успя да измине пробег от 2111 километра с едно зареждане на резервоара. По време на своето пътуване от Алпите до брега на Северно море и обратно, швейцарецът е регистрирал среден разход от едва 3,46 литра дизелово гориво на 100 километра зад волана на автомобил Opel Insignia 1.6 CDTI ecoFLEX. Бившият пилот на пътнически Airbus и рекордьор на дълги разстояния е част от група ентусиасти, която си поставя за цел постигането на все по-ниски и по-ниски показатели по отношение на минималния разход на гориво. Официалните данни за средния разход на гориво на седана Opel Insignia 1.6 CDTI ecoFLEX, задвижван от „шептящия” 1,6-литров турбодизел с мощност 136 к.с. сочат стойности от 3,8 до 3,9 л/100 км в зависимост от оборудването. Със своето пътуване и среден разход от 3,46 л/100 км Феликс Еголф доказа, че тези показатели могат да бъдат понижени значително при шофиране в средностатистически европейски условия на пътно движение.

Феликс Еголф показва маршрута си от Люцерн до брега на Северно море и обратно през Хановер до Цюрих.

Пътешествието на Еголф е започнало от Люцерн на 6 април. Оттам той се насочва през планината Шварцвалд към централата на Opel в Рюселсхайм, където спира за кратка беседа с Кристиан Мюлер, вицепрезидент на GM Global Propulsion Systems-Европа. „Индикаторът за нивото на горивото все още показваше, че резервоарът е почти пълен в момента, в който Феликс Еголф пристигна в Рюселсхайм. Той беше успял да измине първите 429 километра със среден разход на гориво едва 3,2 литра. Великолепно е, че накрая той успя да прекрачи границата от 2000 километра”, сподели Мюлер. След това маршрутът на маратона отвежда Еголф до Мюнстер, минава през Олденбург и достига до Куксхафен на брега на Северно море. На връщане рекордьорът минава през Хановер, Касел и Сейнт Гален преди да финишира успешно в Цюрих на 8 април.

Швейцарецът изминал първите 429 км със среден разход от едва 3,2 литра на 100 км.

„От известно време се стремях да прекрача бариерата от 2000 километра, но не можех да открия подходящия за целта автомобил. Отличната аеродинамика на Opel Insignia в съчетание с гумите с намалено съпротивление на търкаляне EcoContact 5 имаха основен принос в постигането на този отличен резултат. Това маратонско изпитание с Opel Insignia е и демонстрация на факта, че всеки, който има желанието и способността да шофира съзнателно, предвиждайки предстоящите събития на пътя, би могъл с лекота да изравни и дори да подобри официалните данни по отношение на разхода на гориво. Всеки може да бъде рекордьор на дълги разстояния”, подчертава Еголф.

Преди да започне пътуването резервоарът е бил зареден напълно и запечатан със специален стикер.

При своето пътешествие до Куксхафен Феликс Еголф е имал възможност да се наслади и на други качества на Opel Insignia в качеството му на комфортен седан за пътуване на дълги разстояния. Двигателят 1.6 CDTi ecoFLEX с мощност 136 к.с. впечатлява с максималния си въртящ момент от 320 Нм, който е на разположение още в ниския и икономичен оборотен режим между 2000 и 2250 об/мин. Моторът на Opel Insignia се отличава и със забележително спокойна и плавна работа.