0

Р егионалната служба по заетостта във Варна организира Пролетна трудова борса за търсещи работа в сферата на туризма, услугите, търговията, транспорта и аутсорсинга.

Регионалната служба по заетостта във Варна организира Пролетна трудова борса за търсещи работа в сферата на туризма, услугите, търговията, транспорта и аутсорсинга.

Тя ще се проведе на 28 март, съобщи директорът на службата в морския град, Божидар Михайлов. „В Юнашкия салон в четвъртък от 10 часа на едно място ще се съберат търсещи работа и работодатели. Нашата цел е да скъсим дистанцията между предлагащите работа и тези, които я търсят в началото на летния туристически сезон.

Тази година са поканени работодатели от различни сектори на реалната икономика във Варна. Вратите са отворени и за всички, които активно търсят работа, включително студенти и ученици, които желаят да работят през лятната ваканция“, коментира Михайлов.

Регионалната служба по заетостта организира и обучението на първите групи безработни във Варна по проекти на социалните партньори, включени в Националния план за действие по заетостта през 2019 г. Общо 443 безработни от областта ще се включат в обучения за придобиване на ключови компетентности и професионална квалификация.

На територията на варненската дирекция „Бюро по труда” обучение ще преминат 363 безработни, в Долни чифлик - 20, а от Провадия – 60 безработни. Курсовете, които ще се реализират са по професии в сферата на туризма и дейности, свързани с облагородяването на паркове и градини.

Най-много безработни, 93 души, ще се обучават за камериери, за работник в озеленяването - 60, за готвачи - 40 и за работник в заведения за хранене и развлечения – 35 безработни. Други 55 ще преминат професионална квалификация за продавач-консултанти, 52 ще бъдат обучени за шивачи и 40 - за компютърни оператори.

В проектите е заложено и обучение на 20 души за екскурзоводи и  още толкова за заварчици, по 14 за касиери и сервитьор- бармани. Курсовете приключват през юни, като на част от успешно завършилите ще бъде осигурена 3-месечна субсидирана заетост.

Общо 1 096 безработни във варненска област са постъпили на работа през февруари, тази година. През януари са заявени 1 452 работни места, като на първичния пазар са обявени 1 356 свободни позиции. Най-много са местата 879 в сферата хотелиерството и ресторантьорството, 89  са в търговията, 55 в преработващата промишленост, 43 в образованието, 42 в селско стопанство, 89 в други професионални дейности.

По програми за заетост са обявени 58 работни места, а по мерки за заетост – 4. Други 34 работни места са по схеми на ОП „Развитие на човешките ресурси”.