0

О ригинални плакати от колекцията на фестивал „Процес – Пространство“ на световния визуален артист Кристо и неговата муза Жан-Клод ще бъдат изложени в столичната галерия „Аросита“ на ул. „Врабча“ 12 от днес в 18.00 ч.

Оригинални плакати от колекцията на фестивал „Процес – Пространство“ на световния визуален артист Кристо и неговата муза Жан-Клод ще бъдат изложени в столичната галерия „Аросита“ на ул. „Врабча“ 12 от днес в 18.00 ч.

Ценителите на съвременното изкуство ще имат възможността да видят оригинални плакати на произведения, някои от които са се превърнали в емблематични за дуото Кристо и Жан-Клод. Експозицията съдържа 10 постера и 4 статии от списание „Изкуство Art in Bulgaria“. В изложбата също така може да бъде намерена допълнителна информация за проектите и тяхната реализация, която е почерпена от официалния сайт на Кристо и Жан-Клод www.christojeanneclaude.net и други онлайн източници.

Тази изложба се реализира в памет на Димитър Грозданов – изкуствовед и основател на фестивала „Процес – Пространство“ и на самия Кристо, които напуснаха този свят през 2020 г.

Първото издание на фестивала „Процес – Пространство“ се осъществява във вече далечната 1992-ра в Балчик. Мястото не случайно избрано за провеждането на международен форум за изкуството на неконвенционалните форми. Тогава Димитър Грозданов кани да участват български творци и автори от Балканите. Кани и Кристо. Той не идва в Балчик, но вместо това изпраща собственоръчно подписани плакати на свои проекти и реализации, с което да подпомогне инициативата. На следващата година в Галерия – Балчик, плакатите са експонирани като инсталация с типичните за Кристо опаковъчни похвати. След това изложбата гостува в София в зала „Средец“ на Министерството на културата. През 1994 г. е представена в Музея за съвременно изкуство в Скопие. През 1996 г. плакатите са експонирани в Националната галерия в Прага.

Първият брой на списание „Изкуство Art in Bulgaria“ излиза през 1993 г. Негов главен редактор до 2003 г. (когато е издаден последният 100-тен брой) е Димитър Грозданов. Именно в този първи брой са публикувани няколко статии за Кристо и за фестивал „Процес – Пространство“.