0

Е дин от най-трудните избори, що се отнася до екстериора на дома, е видът и визията на оградата. Огромният брой стилове може да ви порази… След него идва ред на материалите, които трябва да отговарят на нуждите ви и след това – ценовият каталог. Ако сменяте или тепърва вдигате огражденията на личната ви територия, то нашият съвет е да не пестите средства – изберете ковано желязо и направете индивидуална поръчка. Уникалността ще вдигне стойността на жилището, а и ще ви донесе удовлетворение!

Естетика

Безспорно през последните години най-популярни са металните огради – от алуминий, ковано желязо и огради с верига. Не бива да забравяте, че металът има много специфична естетика на дизайна, т.е. възможно е и да не пасне на фасадата. От цветя, подкови и завити кошници до щамповани послания, ковкостта на зачервеното желязо позволява на ковача да изработи наистина фини и стилни линии. Солидната сърцевина и постепенният изстиващ подход дават на молекулната мрежа на желязото да заеме своята форма без стрес по материята. При изработката за разлика от дървото например не се прави компромис със здравината и една украсена ограда от ковано желязо може също толкова успешно да предпазва, колкото по-солидните алтернативи. Разбира се, металната ограда може да бъде готова – изработена от сглобяеми елементи или мрежова – която реално не изглежда внушителна, но е предпочитан избор, тъй като е лесна за монтиране и сравнително евтина.

Заместител

Следващите огради, които генерират неспирен интерес, са дървените. Често срещани са тези от готови дървени плоскости, включващи в изработката си тухли и стомана. Харесвани са високите дървени панели, които имат декоративна функция, както и традиционните по-ниски дървени огради. Един от минусите е, че не бива да правите компромис с качеството на дървото. Ако закупите по-евтин материал, то ще сте на загуба – ще изисква честа поддръжка и не след дълго време – смяна. Според специалисти в областта екзотичните видове определено са по-устойчиви на неблагоприятни метеорологични условия.

Като всичко друго и тук съществува заместител – композитните огради. Те се предлагат на пазара под формата на дъски, свързани с т.нар. език и език. Не изискват редовна поддръжка, не са капризни, имат добра визия и пасват на различните видове фасади. Характеризират се и със звукоизолационни свойства, създаващи т.нар. акустичен екран. Те са идеални за разделяне на имота от оживена улица или съседи. Производителите предлагат продукти, допълнително подсилени със стоманени или алуминиеви профили. Простотата на сглобяване, еднородността и модулността го правят почти перфектен материал. Големият им проблем е, че при високи температури и ярко слънце цветът им избелява. Друг избор са познатите бетонни огради – от плочи, панели, блок и пр. Цената им зависи преди всичко от дизайна и метода на сглобяване, най-голямото им качество е здравината и дългият живот.

Светещи камъни ограждат дома

Чували ли сте за оградите от Габион – смело решение, което няма как да не провокира ласкави коментари от страна на близките ви приятели и познати. Те са направени от телени кошници, плътно пълни с камъни. Поради масивния вид на конструкцията, габионите трябва да бъдат съединени с други елементи, например метални педя или заварена мрежа. Освен това, когато са осветени, те правят градината много интересно място. Важно е да се доверите на специалисти, по време на монтажа могат да се направят малки грешки, които да ви костват доста в бъдеще, затова не се заемайте сами, ако нямате опит.

Жив плет ни крие от съседите

Живата ограда изисква време, но резултатът е повече от добър. Изборът на този тип ограда ще ви предпази от любопитните погледи на съседите, а и ще внесе усещане за интимност в градината. Има безброй много плюсове – най-голям от които е свободата на въздуха. Живият плет прави двора прохладен. Хеджирането, както е популярен методът, е не само лесен за създаване, но и лесен за унищожаване. Също така си струва да се има предвид, че храстите изискват редовни грижи - подрязване, торене или поливане. Затова, ако нямате време – не се ангажирайте.